Andreas Lundgren (S) tycker att det är självklart att orosanmäla föräldrar som köper sex. Foto: SVT

Umeåpolitiker tycker fler kommuner ska följa lagen

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun är ensam i landet om att göra orosanmälningar när sexköpare har barn under 18 år. I april förra året uppmanade individ- och familjenämnden polisen i Umeå att alltid överväga att göra orosanmälningar. Men den uppmaningen har skapat debatt.

Kritiker säger bland annat att det handlar om moralpanik och att det bara ökar bördan på en redan tyngd socialtjänst.

Andreas Lundgren (S), som är ordförande i socialnämnden i Umeå menar dock att det är en konstig kritik och att fler kommuner borde följa Umeås exempel.

– Vid vilket annat sexualbrott skulle man ha en diskussion om att man inte ska göra orosanmälan? I Sverige har vi anmälningsplikt för våra myndigheter, så det här tycker jag är självklart att man ska göra. säger han.

Han besvarar också kritiken om ökad belastning på socialtjänsten.

– Det är en väldigt märklig diskussion, vi har ett ansvar mot barnen enligt lagstiftningen, vi kan inte sitta och säga vad socialtjänsten ska och inte ska jobba med. Ju tidigare socialtjänsten kommer in och kan jobba förebyggande desto bättre och billigare är det för samhället.

Antalet orosanmälningar har ökat nationellt

Monika Wahlström, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Umeå kommun, säger att mängden orosanmälningar har ökat.

– De som har skyldighet att anmäla gör det i större utsträckning, vilket ju är positivt så att vi får möjligheten att hitta barn som far illa. Det är ju vårt uppdrag.

Hon säger däremot att mängden orosanmälningar från just sexköp är en väldigt liten del av det totala antalet orosanmälningar, och att de inte kan säga till myndigheter som har anmälningsplikt vad de ska göra.

– Vi tar inte ställning till vilka bevekelsegrunder polisen använder när de gör en orosanmälan, utan vi är skyldiga att hantera varje inkommen anmälan, och då gör vi det.

I onsdagskvällens aktuellt går det att se en debatt på ämnet.

Hör mer i klippet ovan om varför man i Umeå tycker att orosanmälningar borde vara standard.

Orosanmälningar i Umeå – snabba fakta

  • Alla myndigheter som har anmälningsplikt har skyldighet att anmäla till socialtjänsten om det finns en oro kring ett barns situation. Sedan är det upp till socialtjänsten att avgöra om de går vidare med en utredning, erbjuder stöd till familjen eller inte gör något mer. Upprepade orosanmälningar kan vara skäl till utredning.
  • I Umeå finns det en Mansmottagning som erbjuder samtal och en KAST-mottagning som ger stöd till personer som vill sluta köpa sex. KAST står för ”Köpare av sexuella tjänster”. Enligt Monika Wahlström, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Umeå kommun, är det många som nyttjar detta stöd.
  • Individ- och familjenämnden i Umeå har gått ut med en uppmaning till polisen att göra orosanmälningar vid sexköp där köparen har barn under 18 år, då de kom fram till att man juridiskt inte kan bestämma om en fast sådan rutin. Det är dock upp till polisen att avgöra från fall till fall, oavsett brott eller situation, huruvida de ska göra en anmälan eller inte.
  • Enligt Tomas Nyberg vid polisen i Umeå är det sällan det blir aktuellt med orosanmälning för den som säljer sex, åtminstone i Umeå, då det ofta inte finns barn med i bilden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.