I Umeå intresserar man sig för ”Lyckselemodellen” men tycker att det är orimligt att genomföra.
– Det är helt andra volymer här. När vi gör en jämförelse mellan det svenska köttet och till exempel det polska nötköttet som väl följer svenska krav i svensk djurskyddslag så kan det handla om en fördyring på 800.000 kronor, säger Anders Westman, upphandlare vid Umeå kommun.
Polskt billigt kött och dyrt svenskt
I Umeå gjordes en ny upphandling i mars. Kommunen har valt ett polskt och ett svenskt alternativ. Det återstår att se hur mycket av det svenska köttet som kommer att användas.
– De som är ute i verksamheten har möjlighet att välja, men det svenska är helt klart dyrare, säger Anders Westman.
Läs också: Mer lokalt kött för inlandsborna
Politisk fråga
Han vet ännu inte hur utslaget blir. Först om ett halvår tror han att man kan se hur mycket polskt kött som ersätter det svenska dyrare köttet.
– Det är skillnad på större och mindre kommuner men det Lycksele gör är intressant. För vår det känns det mest som en politisk fråga. Vi får beskedet att köpa svenskt men sen skjuts det inte till pengar, säger Anders Westman, upphandlare vid Umeå kommun.
Pengar saknas
Han beskriver hur köttet fått godkänt vid avsmakning i så kallat blindtest och nu står som alternativ för köken att välja. Den polska nötfärsen kostar omkring hälften så mycket som det svenska ekologiska alternativet.
– Jag hoppas att man väljer det svenska, det är den politiska signalen jag vill skicka, säger kommunalrådet Margareta Rönngren (S).
– Den politiska signalen är inte att ta miste på men man är inte villig att skjuta till pengar för att handla svenskt, säger Anders Westman.
Fisk från Nya Zeeland
Kommunalrådet tycker att lösningen heter ”vegetariskt eller andra alternativ”. Hon tycker att det är viktigt att tänka på hållbarhet också.
– Vi har utbildat och kunnigt folk som är bra på att laga vegetariskt, inte bara sallader. Jag tror på kött, fisk och grönsaker som ersättare när vi måste dra ner på köttet.
Fisk från Nya Zeeland?
– Det hoppas jag inte det är.
Det är det!
– All fisk?
I princip.
– Ja, det var ju intressant, säger Margareta Rönngren (S).
Enligt Anders Westman är ca 98 procent av fisken som serveras i skolan fiskad utanför Nya Zeelands kust. Barnen får lax endast ett par dagar per år.