Från höger: Yameenah Olsson, Julia Tekla, Saga Devall och Anna-Vera Ivarsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yameenah Olsson, Julia Tekla, Saga Devall och Anna-Vera Ivarsson i Umeå har valt biblioteket som dagens aktivitet istället för att skrolla på telefonerna. I klippet berättar de mer om sin mobil-detox. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Umeåtjejernas utmaning – testar mobilfritt inför skolstarten

Publicerad

Helt utan mobiltelefoner i två veckor – denna utmaning från föräldrarna ska fyra unga tjejer i Umeå testa inför skolstarten.

– Vi vill se hur vi mår före och efter, då kan vi jämföra, säger Yameenah Olsson, 11 år.

I vanliga fall hade de fyra tjejerna från Umeå träffats och skrollat genom sociala medier tillsammans.

Men på deras första dag utan mobiler valde Yameenah Olsson, Saga Devall, Anna-Vera Ivarsson och Julia Tekla att samlas på biblioteket.

Saga berättar att hon tänkt låna med sig en bok som heter ”kompisar online”, men skrattar skämtsamt när hon inser ironin.

– Vi har inga telefoner nu och då kan vi inte vara kompisar online, säger Saga.

Mamman: Leder till stress

Initiativet till de mobilfria veckorna kom från barnens föräldrar och barnen antog utmaningen. Mamman Halima Salah ser ett tydligt samband mellan stress och telefonerna.

– Telefonerna är ständigt med, och stressen kommer bara kort efter. Jag tror att tjejerna kan luta sig tillbaka och njuta av nuet genom att vara mobilfria, säger Halima.

I videon berättar tjejerna om hur första dagen utan mobiltelefonerna varit och varför de antog utmaningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.