Slopat kommunalt vindkraftsveto splittrar kommunerna i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Flera vindkraftparker planeras och håller på att färdigställas i norra Sverige. Det väcker känslor bland kommunalråden runt om i Västerbottens län när nu regeringen vill underlätta etableringen genom att utreda om det kommunala vetot ska slopas.

SVT Västerbotten har besökt tre inlandskommuner – Norsjö, Malå och Vilhelmina – som har olika syn på vindkraftsatsningar och vikten av det kommunala vetot.

– Vi ligger i lä i länet när det gäller etablering av vindkraft i vår kommun men jag tror att vindkraften kommit för att stanna och då är det kommunala självstyret viktigt, säger Mikael Lindfors som är socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö, en av de kommuner i Västerbotten som inte har något vindkraftverk ännu.

Vill se samråd – inte veto

Malå kommun däremot är en av de kommuner som har flest vindkraftverk i länet.

– Vi har valt att se positivt på etableringen av vindkraft, det blev en möjlighet för kommunen att få investeringar och fler jobb och sen gör vi vårt och bidrar vi till svensk energiförsörjning, säger Lennart Gustavsson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Malå.

Han tycker inte att det kommunala vetot ska användas vid alla tillfällen.

– När det gäller svensk energiproduktion så kanske det kommunala vetot inte är lämpligt, däremot ska en etablering av vindkraften ske i noga samråd med den aktuella kommunen, säger han.

”Man bör värna om det kommunala vetot”

I Vilhelmina kommun, där Annika Andersson (C) är kommunalråd, står man inför en etablering av en vindkraftpark och hon är rädd att regeringen i sin strategi för att få ett fossilfritt Sverige kör över kommunerna i frågan om vindkraften.

– Miljönyttan av vindkraft är förstås viktig men tittar man på kartan så är det tydligt att mest markutrymme finns i norra Sverige. Men vill man inte separera stad och land ännu mer måste man värna om det kommunala vetot annars är det risk att det upplevs som att vi blir överkörda och då blir det ännu starkare reaktioner och det kan bli mycket destruktivt för kommunen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.