Foto: Tommy Forsgren, SVT

Utredningen kring misstänkt skolhot på Dragonskolan nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring greps förra veckan misstänkt för att ha riktat hot mot elever på Dragonskolan.

Åklagare har nu beslutat att lägga ner utredningen kring grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Pappan till eleven riktar nu kritik mot skolan och menar att det handlar om ryktesspridning som spårat ur.

– Det har fått otroligt stora konsekvenser för vår son. Han har farit otroligt illa, säger pappan.

Det var förra veckan som en elev på Dragonskolan greps misstänkt för grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Misstankarna mot pojken är nu nedlagda.

– Inget som framkommit i utredningen ger en stabil grund till misstankarna, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Eleven är dock fortfarande misstänkt för ringa vapenbrott.

– Det handlar om en eller två soft air gun-vapen som man inte får inneha om man är under 18 år, säger Andreas Nyberg.

Pappan till pojken menar att detta handlar om en ryktesspridning som spårat ur. Enligt pappan skickade pojken en film till en kompis när han sköt med en soft air gun. Filmen började sedan spridas på skolan.

– Bössan var trasig och gick inte att skjuta med. Men han hade lagt på ett ljud så att det lät som att han sköt, säger pappan och fortsätter:

– Det är ungdomar som satt igång en ryktesspridning och det har accelererat väldigt fort.

Riktar kritik mot skolan

Enligt pappan var det skolan som kontaktade polisen och sa att det fanns uppgifter på att sonen skulle genomföra en skolskjutning. Efter det greps han.

– Skolan har tagit för lätt på uppgiftslämnarna. De har spätt på rykten istället för att lugna ner läget, säger pappan.

Han menar att skolan borde hanterat det här bättre.

– Det har fått otroligt stora konsekvenser. Vår son har farit otroligt illa. Han är glad att han är friad. Men skadan är redan skedd.

Kan du inte förstå att man måste ta den här typen av ryktesspridning på allvar?

– Jag tycker att man ska reagera men det finns nivåer i helvetet kring hur man agerar. Självklart ska man ta tag i sådant här fort. Eftersom det kan finnas ett riktigt hot. Men någonstans måste man ta reda på var ryktena kommer ifrån och vad det finns för grund.

Pontus Clarin, områdeschef för gymnasiet i Umeå kommun, säger att skolan har en tydlig rutin för att säkerställa alla elevers trygghet och att det är efter den rutinen som Dragonskolan agerat.

– Nu var det elever som upplevde en hotsituation och då handlar det om att ta till trygghetsskapande åtgärder. Vi var hela tiden tydliga med eleverna om att det handlade om ett obekräftat rykte, sedan är det ett bekymmer att det målades upp i medier och sociala medier att det var ett föreliggande hot. Det är en av tidens stora utmaningar, säger Pontus Clarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.