Tre sektioner av en delad bild som visar en grupp vargar i en grönskande äng. I den första sektionen ligger en räv på marken, medan andra rävar står i närheten. I den andra sektionen hoppar en varg framåt, och i den tredje sektionen syns en annan räv som står upp och ser mot kamera, med flerarävar i bakgrunden. Området är rikt på gräs och växtlighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när en av fjällrävskullarna leker med varandra Foto: Länsstyrelsen

Utrotningshotade fjällrävarna ökar igen – se valplyckan: ”Mer sork och lämmel”

Publicerad

Förra året var ett bottenår när det gällde antalet fjällrävskullar. Men nu ser det ljusare ut. I år har det varit valplycka i fjällen då över 72 kullar fötts.

– Det har varit mer sork och lämmel, vilket har bidragit till fler fjällrävar, säger Malin König, handläggare hos Länsstyrelsen i Västerbotten.

Fjällräven har länge varit utrotningshotad. I början av 2000-talet föddes knappt några kullar alls av fjällräv. Men de senaste åren har det skett en förändring. Toppåren var 2015 och 2022, men förra året blev ett bottenår då antalet kullar halverades.

I sommar har man nu återigen sett en ökning. Totalt visar inventeringen i Sverige i Västerbotten, Jämtland och Norrbotten att 72 kullar fötts, i jämförelse med 40 förra året. I Västerbottens län har det varit 25 kullar, jämfört med förra årets 13.

Fjällrävar stödutfodras

Länsstyrelsen arbetar aktivt för att fjällräven ska få bättre förutsättningar att överleva, med stort fokus på stödfodring med hundmat. Forskning från Stockholms universitet visar att hundmaten inte bidrar till fler kullar, men att fjällräven mår bättre av den.

– Varje fjällräv som svälter ihjäl är en otrolig förlust, säger Malin König, handläggare hos Länsstyrelsen i Västerbotten.

Den totala fjällrävsstammen i Sverige, Norge och Finland uppskattas till ungefär 560 vuxna individer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.