Utsatte flera barn för sexualbrott via Snapchat – 42-årig man i Västerbotten åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 42-årig man från Västerbotten åtalas för flera sexualbrott mot barn. Mannen ska ha utsatt elva flickor som var mellan 12 och 15 år när brotten begicks.

Mannen åtalas för våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt mot barn, ett flertal fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till detta, flera fall av grovt sexuellt ofredande mot barn, sexuellt ofredande, olaga hot samt barnpornografibrott.

– Genom kontakter via applikationen Snapchat har han på något sätt hittat de här målsägandena och börjat skriva med dem, säger åklagare Amanda Tapani.

Brotten inträffade under 2022 och 2023 och flickorna har befunnit sig i olika delar av landet. Mannen har varit frihetsberövad sedan januari i år.

Utgav sig för att vara yngre

De misstänkta brotten uppdagades då en vårdnadshavare till en av flickorna gjorde en anmälan, som ledde till att en misstänkt kunde identifieras.

– Bevisningen består dels av målsägandes uppgifter, men merparten är vad vi hittat i mannens enheter. Så det är ju konversationer och i vissa fall bilder, säger Amanda Tapani.

Mannen har i kontakt med flera av flickorna utgett sig för att vara en annan person närmare målsägandes ålder, enligt åtalet.

– Som jag har förstått det har de varit okända för varandra när den här första kontakten togs, säger Amanda Tapani.

SVT söker 42-åringens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.