Skolinspektionen avråder från de slumpvisa drogtesterna eftersom de tycker att det är svårt att bedöma om ett drogtest faktiskt genomförs frivilligt. Trots det röstade fullmäktige igenom förslaget. De elever som inte frivilligt går med på att testa sig kommer få ett brev hem till vårdnadshavarna från elevhälsan.
Nu vill Vänsterpartiet att en domstol ska avgöra om kommunen faktiskt har rätt att drogtesta eleverna. I sin överklagan vill Hansson att förvaltningsrätten ska upphäva fullmäktiges beslut om slumpvisa drogtester.
”Inte frivillighet”
I andra hand vill hon att rätten häver fullmäktiges beslut att skolhälsovården ska skicka ut brev till föräldrarna till de elever som inte frivilligt går med på att testas. Hansson vill även att förvaltningsrätten ska inhibera fullmäktiges beslut till dess att rätten prövat ärendet.
– Vi vill begära en laglighetsprövning, för att se om det stämmer överens med svensk lagstiftning, vilket vi har stark anledning att tro att det inte gör. Beslutet inskränker i människors privata sfär, det är inte frivillighet när man hotar med att kontakta andra människor, säger Agneta Hansson (V).
Hur vill ni komma åt problematiken med en ökande droganvändning bland unga?
– Det finns massor av vägar in i missbruk . Vill vi verkligen komma till rätta med den här problematiken, så måste vi minska samhällsklyftorna och segregationen. Det krävs bland annat mer personal i skola och barnomsorg. Det finns massor av tidiga insatser att sätta in som inte kränker den privata sfären.
Hur långt är ni villiga att driva frågan?
– Det beror på utslaget i förvaltningsrätten. Är det så att rätten inte är enig, så tar vi det vidare, det är viktigt att få till ett prejudikat.