Delad bild. Ett porträtt på en mörkhårig kvinna och ett arbetsfordon i snöstorm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det får inte bli för mycket, för ofta, eller för rörigt” – hör meteorolog Sofia Söderberg om SMHI:s vädervarningar. Foto: Pressbild, Patrik Samuelsson/SVT

Vädervarningar duggar tätt i norr – hör SMHI om hur systemet fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Vädervarningarna om snöfall väcker huvudbry bland somliga i norra Sverige. ”Varför varnar man om vanlig vinter”, undrar somliga på sociala medier.

– Jag kan förstå till viss del att man kan uppfatta det som att vi ropar varg då inte alla påverkas mycket, men vi bedömer de konsekvenser som kan bli, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Hittills i januari har SMHI utfärdat fem vädervarningar och sju delvarningar för Västerbotten. Det är ännu en bit från förra årets januari, då nio huvudvarningar och elva delvarningar utfärdades. Ändå uttrycks en viss trötthet över varningarna i exempelvis SVT:s kommentarsfält på sociala medier.

– Syftet med SMHI:s vädervarningar är att samhället ska kunna bygga en bättre krisberedskap och en varning utfärdas när vädret kan medföra störningar i samhället, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Följer upp vädrets konsekvenser

Gällande kritiken mot att varningarna skulle vara överdrivna säger Sofia Söderberg:

– Vi följer ju kontinuerligt upp väderhändelser och tillhörande konsekvenser så att vi kan finjustera varningssystemet om det skulle behövas.

Är det skillnad mellan vädervarningarna i norr och söder? Hör Sofia Söderbergs svar i klippet ovan.

nivåer för vädervarningar

  • Gul varning signalerar att vädret kan innebära konsekvenser för samhället och vissa risker för allmänheten.
  • Orange varning signalerar att vädret kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället och fara för allmänheten.
  • Röd varning signalerar att vädret kan innebära mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.