– Jag tycker att det är viktigt eftersom i EU bestäms lagar som också påverkar oss här i Sverige. Och dessutom är det förvånande hur omedvetna vi är om vad EU gör och hur mycket makt de faktiskt har, säger hon.
Satsar på valambassadörer
Senast det var val till EU-parlamentet 2014, var det drygt 51 procent av de röstberättigade i Sverige som gick till valurnorna. För att öka valdeltagandet i årets EU-val har regeringen gett Myndigheten för stöd till trossamfund i uppdrag att arbeta med informationsinsatser inför Europaparlamentsvalet. Det gör man bland annat genom valambassadörer som berättar om rösträttens betydelse och hur det går till att rösta.
– Jag tycker att det här känns viktigt. När jag höll min workshop var det många som knappt hört talas om vilka rättigheter eller möjligheter de har att påverka i EU-valet och trots att många har bott i Sverige under väldigt många år, säger Rukiye Ekici, valambassadör i Umeå, som knutits upp som valambassadör genom studieförbundet Ibn Rushd.
”Väldigt inspirerande”
Hon berättar att uppdraget som valambassadör varit givande och att hon själv fått bättre förståelse för vad EU faktiskt gör. Rukiye har hittills hunnit hålla en workshop på turkiska och har två workshops på svenska inbokade de kommande veckorna.
– Det känns väldigt givande att få förmedla min kunskap vidare till andra. Särskilt när man får höra från någon: ” jaha är det så det fungerar, det hade jag ingen aning om”. Att få vidareförmedla det lilla jag vet till någon annan är väldigt inspirerande.