Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har beviljat alla våra ansökningar” – hör bärföretagets vd om de thailändska bärplockarna som får komma Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Vändningen: Bärföretag får ta hit thailändska plockare – 1200 väntas i juli

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket avslog först alla ansökningar för thailändska bärplockare i år. Men nu har ett av besluten ändrats och Ransäters invest får klartecken från Migrationsverket.
– Vi, thailändarna, bäruppköparna, alla är glada, säger Johan Borg, vd Ransäters invest.

SVT har tidigare berättat att betydligt färre thailändska bärplockare väntas i skogarna i år. Efter missförhållanden har Migrationsverket förstärkt kontrollerna av bemanningsföretagen och nära 2000 bärplockare har fått avslag på ansökningarna under det första halvåret.

Utöver det väntar ännu 500 plockare på besked.

Bärbranschen

Ransäters invest överklagade beslutet och säger nu att Migrationsverket ändrar sig, efter Migrationsdomstolens dom, och att drygt 1200 av de bärplockare som tidigare nekats tillstånd nu får det.

– De har beviljat alla våra ansökningar, det är en gruppansökan för drygt 1200 personer. De flesta har varit i Sverige tidigare, säger Johan Borg.

Plockarna är på ambassaden

Cirka 300 av bärplockarna kommer till Fredrika, Meselefors och Norrfors i Västerbottens län.

Den här veckan och i början av nästa besöker bärplockarna den svenska ambassaden i Bangkok för att lämna id-uppgifter för inresa till Sverige. Enligt företaget kommer bärplockarna i andra halvan av juli.

I fjol beviljades knappt 5400 av nästan 6 000 ansökningar.

SVT har varit i kontakt med Migrationsverket som inte vill uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet