• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har inte lagt fram bevisning” – hör Lars Viktorsson, hovrättsråd om domen. Foto: SVT

Efter nästan 100 år av konflikt – Vapsten sameby behåller rätten till renskötsel

Uppdaterad
Publicerad

Sedan statens tvångsförflyttningar av renskötare för nästan 100 år har Vapstenkonflikten pågått. Nu slår hovrätten fast att Vapsten sameby får ensamrätt till renskötsel i området utanför Tärnaby i Storumans kommun.

Renskötare från Karesuando, i Norrbotten, blev på 1920-talet tvångsförflyttade till området – där Vapstens lappby bedrev renskötsel. Sedan dess har konflikten pågått då de tvångsförflyttade samerna fick rätt att starta samebyn och ensamrätt till renskötsel.

Tingsrätten i Lycksele slog i juni 2022 fast att rätten ska tillfalla Vapstens sameby och samma utgång blev det nu i hovrätten för Övre Norrland.

Inger-Ann Omma, Vapsten sameby, i en tv-intervju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inger-Ann Omma, Vapsten sameby, välkomnar hovrättens dom och säger att samebyn troligen inte kommer att överklaga. Hör henne utveckla i klippet. Foto: SVT

Hovrätten: Finns inga bevis

Hovrätten menar att lappbyn inte har bevisat att de har haft en renskötselrätt som de berövats i Vapstensområdet. Hovrätten anser att deras förfäder bedrivit renskötsel i Vapstenområdet men att de inte kunde bevisa hur rätten ska ha förts över till dem.

– De måste lägga fram bevisning att det är på det sättet som de säger, men det har de inte gjort, säger Lars Viktorsson, hovrättsråd.

Hovrätten gör bedömningen att Vapstens lappby inte har utsatts för några överträdelser av reglerna i regeringsformen eller Europakonventionen.

Lappbyn: ”Såklart besviken”

Torkel Stångberg som representerar Vapstens lappby är förvånad över rättegångens utgång.

– Jag är såklart besviken. Vår möjlighet till att fortsätta med våra sydsamiska traditioner som våra förfäder har upparbetat är snart omöjliggjorda, säger han.

Torkel Stångberg, Vapsten lappby med hörlurar i tv-intervju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torkel Stångberg, Vapsten lappby, är besviken över domen. Han säger att målsättningen är att överklaga, kanske ända till Europadomstolen. Se mer i klippet. Foto: SVT

Behöver betala fyra miljoner

Inger-Ann Omma, som företräder Vapstens sameby, är lättad över domens utgång. Ingen av parterna tror att konflikten kan lösas genom fortsatt diskussion.

– Att vi skulle sätta oss ner och samverka efter att ha fått vår livssituation och historia förvanskad på det sättet och omtalad i termer av att vara odjur är väldigt svårt att se, säger hon. 

Lappbyn har inte bestämt om de ska överklaga domen till Högsta domstolen.  

– Vi vet inte hur vi ekonomiskt ska kunna klara av det här, säger Torkel Stångberg. Lappbyn kommer att behöva betala samebyns rättegångskostnaderna i tingsrätten och hovrätten på fyra miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapstenmålet

Mer i ämnet