Vår serie om elitsatsande barn: Forskare: Flera idrotter är bäst

Uppdaterad
Publicerad

Forskningen kring ungdomars idrottande visar att det är bra att barnen håller på med flera idrotter långt upp i tonåren. Idag fortsätter Västerbottensnytt serie om elitsatsningar bland barn å ungdomar.

Tränare, barn och föräldrar funderar ofta över hur man ska träna för att nå toppen, men få tar reda på hur det egentligen ligger till.

Specialisering efter 16

Håkan Dyrhage bor i Stockholm och har själv två barn som idrottar. Han bestämde sig för att ta reda på vad forskningen visar och kom bland annat fram till det här:

Barn och ungdomar som vill bli riktigt bra i en idrott bör:

– Utöva flera idrotter upp till 16 års ålder.

– Träna sin förstaidrott organiserat 2-3 gånger per vecka.

– Utöva mycket spontanidrott.

– Inte ge upp för att man inte är bäst före 16 års ålder.

Inte träna mycket

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Många tror att man ska träna mycket och specialisera sig tidigt, men det visar sig att det inte är så, säger Håkan Dyrhage.

Enligt sammanställningen har 80% av alla landslagsidrottare utövat minst två idrotter fram till och med 16 års ålder.

Valde hockey och fotboll

Linus Videll spelar elitseriehockey med Södertälje – och han valde att inrikta sig på en idrott väldigt sent. Han valde bland annat bort tv-pucken för att istället kunna spela fotboll med pojklandslaget och han tror inte på tidiga elitsatsningar.

– Jag tycker det är helt fel. Jag höll på med två sporter fram till att jag var femton och jag tyckte det var väldigt roligt. Om man kollar på den svenska modellen överlag så är det ju så att man ska hålla på med många olika grejer länge, säger Linus Videll.

– Sverige får fram väldigt många bra idrottare med tanke på befolkningsmängden, fortsätter han.

Inte före 14

Videll tycker, precis som forskningen, att man ska vänta med att välja en idrott.

– Det är lite upp till vara och en, men absolut inte innan man är 14-15-16 år. Men då måste det också vara så att klubbarna ger förutsättningar för spelarna att speciallisera sig senare, säger Videll.

Hockeystjärnornas recept

Men Linus Videll är långt ifrån ensam. Dyrhage har tagit reda på hur våra största hockeystjärnor, Peter Forsberg, Mats Sundin, Markus Näslund och Niklas Lidström har burit sig åt för att nå toppen:

– Dom har alla hållt på med mellan tre och fem idrotter upp till och med 15-16 års ålder. Dessutom tränade dom bara hockey halva året och två-tre gånger i veckan fram till och med 14 års ålder. Dom har alltså följt receptet för att lyckas, säger Håkan Dyrhage.

Lina Bergström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.