En person står framträdande i en park med gröna gräsmattor och hängande trädgrenar runt omkring. Personen har på sig en svart jacka och en leopardmönstrad scarf, vilket ger en stilren och modern look. Bakgrunden är suddig men det går att skönja en klar himmel och flera träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbudets ordförande i Västerbotten, Jenny Olsson, är mycket kritisk till regionledningens sparkrav. Foto: Johan Everljung/SVT

Vårdförbundet om sparförslaget: Att dra ned ytterligare är en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen i Region Västerbotten vill spara in 300 tjänster. Något som vårdförbundets ordförande, Jenny Olsson, reagerar starkt på.

– Det här kommer få en enorm inverkan på vården för västerbottningen.

För att klara det tuffa ekonomiska läget vill den politiska majoriteten inom regionen – S, V och MP – minska personalkostnaden med 250 miljoner kronor under nästa år. Det innebär i så fall uppsägningar av 300 personer.

Vårdförbundets ordförande i Västerbotten regerar starkt på besparingskraven som släpptes på en presskonferens under måndagen.

– Ska man dra bort tjänster inom vården, vårdverksamheten och Vårdförbundets medlemsgrupper så kommer man inte kunna öppna fler vårdplatser. Och köerna som idag är sämst i landet kommer att bli mycket längre.


”Ansträngt läge redan idag”

Hon menar att läget redan idag är mycket ansträngt och att det inte finns något utrymme alls för neddragningar. Tvärtom borde regionen satsa.

– Vi är väldigt få. Vi kan idag inte hålla vårdplatser öppna. Det går inte operera som vi vill för att det är brist på operationssjuksköterskor. Att då dra ner istället för att rekrytera ger väldigt dåliga signaler.

Uppsägningar krävs

Hela budgeten för den rödgröna majoriteten är på 11 miljarder och enligt förslaget är det budgeterade resultatet 218 miljoner kronor. Men för att budgeten ska gå ihop krävs dessa uppsägningar menar regionledningen.

– Det här är absolut en utmaning. Vi ser ju också idag att vi inte levererar den vård som vi önskar. Vi behöver få ned vårdköerna, det är ingen enkel ekvation, regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) till SVT igår.

Angående Vårdförbundets kritik svarar Olofsson så här:

– Vi delar den oro som företrädare för Vårdförbundet framför utifrån regionernas ekonomiska situation, tyvärr är inte Västerbotten något undantag. Vi ser gärna att det blir en debatt hur framtida sjukvård skall finansieras både i Västerbotten och för övriga landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.