– Vi kommer nog inte att finnas kvar. Vi har inget val. Vi kommer inte att kunna konkurrera nu när jättarna i branschen tar över efter upphandlingen, säger Anna-Karin Sandow på bolaget Din och min omsorg.
Företaget är ett av de cirka 20 privata vårdföretag som finns i Umeå och som jobbar direkt mot brukare.
Flera brukare kan få byta vårdföretag
Idag kan vårdföretag som fyller kraven sälja sina tjänster fritt på marknaden, enligt den så kallade lagen om valfrihetssystem, LOV. Brukarna väljer och kommunen betalar.
Men nu vill Umeå kommun sätta detta under upphandling, enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Det kan betyda att flera brukare kan komma att få byta vårdföretag. Förslaget skall behandlas i fullmäktige i januari för ett avgörande.
– Vi brukare kommer att bli omyndighetsförklarade. Umeå kommer att bli diktaturernas stad, säger Micke Olofsson, som haft hemtjänst sedan 1995.
Enligt kommunalråd Janet Ågren (S) handlar det inte om att få bort de privata vårdföretagen från marknaden.
– Vi ser gärna att dagens fördelning består, att den kommunala hemtjänsten omfattar 50 procent och att vi upphandlar 50 procent.
Vad är skillnaden mellan LOV och LOU?
Oavsett om en upphandlande myndighet gör en upphandling enligt LOU eller inför ett valfrihetssystem enligt LOV måste de krav och villkor som ska gälla fastställas i ett upphandlingsdokument (LOU) eller i ett förfrågningsunderlag (LOV).
I en upphandling enligt LOU ska upphandlingsdokumentet annonseras i en offentlig databas, och de leverantörer som vill konkurrera om uppdraget måste lämna ett anbud senast det datum som anges där. Av upphandlingsdokumenten ska det också framgå hur anbuden kommer att värderas. Den leverantör som lämnat det mest förmånliga anbudet vinner upphandlingen och tilldelas kontrakt.
I ett valfrihetssystem enligt LOV ska förfrågningsunderlaget löpande annonseras på www.valfrihetswebben.se. Kontrakt tecknas således kontinuerligt med leverantörerna vartefter deras ansökningar blir godkända. Alla leverantörer som lämnar in en ansökan som uppfyller de krav och villkor som framgår av förfrågningsunderlaget ska godkännas, skriva kontrakt och bli leverantör i valfrihetssystemet. Den enskilde väljer sedan en leverantör av de som är anslutna till valfrihetssystemet.
Källa: Upphandlingsmyndigheten