Länstyrelsen har den senaste tiden försökt spåra vargarna och de urinmarkeringar som hittats kan tyda på att vargarna försöker skaffa sig ett revir.
– Vi bedömer att det är en hane och en hona. Åtminstone honan markerar revir regelbundet, medan hanen är mer återhållsam, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig på Länsstyrelsen.
Utreder DNA
Myndigheten fortsätter att spåra i området och att samla material för DNA-analyser. Det ska utredas vilka vargar det är och hur stort område de rör sig på.
Förutom vargarna i Nordmalingsreviret har Länsstyrelsen under de senaste veckorna spårat ensamma vargar även i trakterna av Tvärålund och kring Bygdsiljum. Det är inte ovanligt att olika vargar rör sig samtidigt i Västerbotten.
”Haft kontakt med bekymrade medborgare”
Under perioden 1996-2015 har det konstaterats upp till sju olika individer per år i länet, med en ökande tendens de senaste åren.
– Länsstyrelsen har haft många kontakter med intresserade eller bekymrade medborgare, främst jägare och renskötare, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen och fortsätter:
– Hur förvaltningen kommer att hantera vargreviret framöver beror på vilka problem som kommer att uppstå, framför allt i samband med rennäringen, och om någon av vargarna är en genetiskt värdefull individ, säger Backlund.