Det var i förra veckan som den finsk-ryska vargtiken sövdes och förflyttades för fjärde gången. Hon släpptes ut strax norr om Rimbo i Stockholms län på fredagen, försedd med en gps-sändare.
Och datan visar att vargen klarade själva flytten bra. Oftast brukar flyttade vargar behöva något dygn för att återhämta sig, men tiken var aktiv redan efter en dag. Och liksom de andra gångerna har den inte stannat där den släpptes, utan började vandra.
– Hon vilade ut medan det var ljust, och har gått tre mil om natten rakt norrut, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket.
Har stannat
Kristoffersson är projektledare och ansvarig för de praktiska delarna av flytten.
– Men i dag så har hon stannat upp i Norduppland och faktiskt gått en bit tillbaka. Om om det är något tillfälligt eller ej vet vi inte än, säger han.
Nu kollar man vargens rörelser oftare för att följa upp. Magnus Kristoffersson berättar att tiken efter den första flytten gick rakt västerut och ända ner till Oslo, genom Värmland för att vända i Västra Götaland. I Idre träffade hon på en hanne, men de två djuren separerade efter att ha flyttats till Tiveden.
– Flytten kan ha bidragit till det, säger Kristoffersson.
Har aldrig återvänt
Tiken stannade sedan i ett renskötselområde nordöstra Jämtland, och flyttades då till Norduppland. Hon fick ingen radiosändare den gången eftersom den gav henne problem med halsen, men en månad senare kunde man fastslå att hon höll till i Junsele.
– Hon har aldrig gått tillbaka till samma område. Så vad som styr hennes vandring är svårt att säga.
Det kan vara att vargen söker områden med renar, eller möjligheten att hitta en partner, eller avsaknad av andra vargar som bestämmer var den stannar.
Inställningen i Sverige är att vargarna själva ska välja var de etablerar sig, inte myndigheterna.