Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För tre veckor sedan ryckte de in. Nu väntar 12 månaders utbildning för Alfred Aarflot, Linus Nyman och Moa Snitting Olcén. Foto: Alva Jonsson/SVT

Värnpliktiga i Umeå om Sveriges inträde i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Efter 200 år av alliansfrihet släpps nu Sverige in i militäralliansen Nato.

– Vi får inte ha våra telefoner när vi är här, så det kom lite som en chock när vi fick veta att vi får gå med i Nato, säger Moa Snitting Olcén som är värnpliktig i Umeå.

Sverige har samarbetat med Nato sedan 1994 och har deltagit i övningar tillsammans med medlemsländerna sedan dess.

I Umeå finns Totalförsvarets skyddscentrum som hanterar CBRN-hot, det vill säga jobbar med skydd mot strålning, smitta och gift.

– Det ska bli intressant att följa hur man kommer att vilja nyttja vårt kunskapscenter framgent i Natosammanhang, säger Joakim Ericson som är stabschef vid Skyddscentrum i Umeå.

Stor händelse

Joakim Ericson menar att svenska försvaret är väl förberett och på kort sikt kommer ett Natointräde inte innebära några större förändringar för Skyddscentrum i Umeå.

–Det är en stor händelse för nationen och för Försvarsmakten. På sikt kommer det naturligtvis att innebära en förändring, kanske till och med en stor förändring, säger han.

Se och hör de värnpliktiga om deras känslor för Natointrädet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forgren/SVT

Fakta

Försvaret i Västerbotten i korthet

• Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå är Försvarsmaktens centrum för skydd mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och händelser. SkyddC har cirka 200 anställda.

• Sveriges största hemvärnsbataljon är hemmahörande i Västerbotten. Västerbottensbataljonen är en av de sju hemvärnsbataljonerna i Norra militärregionen och deras uppgift är bland annat att skydda och bevaka flygplatser, hamnar och samarbeta med andra myndigheter.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.