Foto: SVT

Hör Västerbottens lokalpolitiker om den viktigaste klimatfrågan att driva i EU

Uppdaterad
Publicerad

Klimatfrågan är en av de viktigaste frågorna inför valet, visar opinionsundersökningar. Vi frågade lokalpolitikerna vad de tycker är den viktigaste frågan att driva i EU vad gäller klimatet.

I SVT:s enkät mejlade vi ut frågan ”Klimat och miljö rankas som de viktigaste frågorna bland svenskar inför EU-valet. Vad är den viktigaste åtgärden för klimatet enligt ditt parti?” till nio partier. Klimatet, säkerhet och flyktingpolitiken var några ämnen som lyftes. Läs politikernas svar i listan nedan:

Socialdemokraterna – Erik Bergkvist:

Se till att vi skärper målsättningar och lagar så att vi följer parisavtalet. Som världens största ekonomi måste EU ta på sig ledartröjan och visa vägen för andra regioner. Västerbotten ligger långt fram inom klimatforskningen, inte minst när det gäller hur vi kan använda våra råvaror från skogen på ett klimatklokt sätt. Detta gör att vi kan bidra mer än andra regioner, men även få en större avsättning på våra produkter.

Miljöpartiet – Elin Söderberg:

Vi i Miljöpartiet vill se en koldioxidbudget för hela EU, som visar det samlade utrymme för koldioxidutsläpp som EU har kvar för att vi på ett globalt rättvist sätt ska klara Parisavtalet. Vi vill också införa en klimatlag i EU liknande den som vi skapat för Sverige. Vi i Västerbotten är precis som alla andra i världen beroende av ett stabilt klimat. Eftersom vi idag importerar mat och vår industri har underleverantörer över hela världen, så kommer vi också påverkas indirekt av klimatförändringens konsekvenser i andra delar av världen.

Centerpartiet -Tomas Mörtsell:

EU ska höja ambitionerna för att minska utsläppen och för det måste målet vara högre än det nuvarande. För att öka takten vill vi utveckla systemet med utsläppsrätter, bygga ut och ihop järnvägsnätet i hela EU för enklare och klimatsmart transport av både varor och människor, samt bygga ihop energinäten. Västerbotten är ett starkt län för hållbar skogsnäring som är viktigt för på biobaserade produkter. Även Kvarkenfärjan och Norrbotniabanan är satsningar som gagnar Västerbotten, där EU är till stor hjälp.

Liberalerna – Maria Lundqvist-Brömster:

Införa en europeisk koldioxidskatt samt mer kärnkraft- mindre kolkraft. Inget av detta påverkar Västerbotten i någon negativ riktning. Tanken med koldioxidskatt på europeisk nivå är att det inte ska löna sig att flytta utsläpp till länder med lägre klimatambitioner. Kärnkraften behövs för klimatets skull. EU ska behålla och utveckla kärnkraften och avveckla olja, kol och gas.

Kristdemokraterna – Anders Sellström:

Eftersom klimathotet utgör ett gränsöverskridande problem krävs EU-gemensamma lösningar. Vi prioriterar de lösningar som ger störst resultat, istället för ineffektiva åtgärder som enbart minskar klimatångest. Därför förespråkar vi ett ökat samarbete kring kärnkraft, forskning och framtagande av flygbiobränsle och en förbättring av EU:s system för handel av utsläppsrätter (EU ETS), som vi vill ska inkludera fler länder och industrier. Vi jobbar även för att stimulera grön forskning och innovation inom EU där flera av projekten implementeras regionalt – även i Västerbotten.

Moderaterna – Micaela Löwenhöök:

Jag vill ha klimatsmart tillväxt! Jag vill driva en klimatpolitisk som fokuserar på minskade utsläpp och mer kärnkraft. Utsläppsminskningar ska genomföras där de är som mest kostnadseffektiva EU:s satsningar på kärnkraft ska dubblas så att Europa kan få mer klimatsmart el – i stället för smutsig kolkraft och rysk gas. Jag vill även värna det svenska skogsbruket, något som är av stor innebörd för Västerbotten. Skogsbruket är avgörande i omställningen till fossilfrihet samt en klimatsmart råvarutillgång.

Sverigedemokraterna – Robert Lund:

Vi stödjer till exempel utsläppshandelssystem som är ett bra åtgärdspaket för att minska utsläppen. Det begränsar den mängd växthusgas som kan släppas ut av de största utsläppskällor, där är särskilt viktigt för oss att allt fler länder utanför EU ingår i samma utsläppshandelssystem som EU-länderna. Västerbottens län är en utmärk exempel på miljövänlig elproduktion som står för 20 procent av landets totala vattenkraftproduktion och 10 procent av Sveriges elkraft. Utveckling av dessa kommer bidra till mer säker, stabil och miljövänlig energileverans, ökad tillväxt och ekonomi i länet.

Vänsterpartiet – Bore Sköld:

Bindande avtal mellan länder skulle vara det mest effektiva sättet att få ner utsläppen. Ett förslag som Vänsterpartiet har lagt är att den europeiska investeringsbanken ska bli en klimatinvesteringsbank för att hjälpa industrier att ställa om till hållbar produktion. I Västerbotten skulle det kunna innebära att Boliden och SCA och Komatsu Forest på riktigt får möjlighet att ställa, något som idag tyvärr ofta är för dyrt.

Feministiskt initiativ – Saašha Metsärantala:

Vi måste drastiskt minska utsläppen av växthusgaserna, vilket kräver att en del vanor ändras. Biltrafiken behöver minimeras inom städerna där det går gott om bussar. För långväga transporter krävs en övergång från lastbil till eltåg då energiåtgången per kilo gods eller per person blir betydligt mindre med ett tåg än med en lastbil. Vi förespråkar en satsning på svampodling kombinerad med en minskning av köttkonsumtionen. Vår politik kommer att leda till ett påskyndat byggande av Norrbotniabanan kombinerat med en ordentlig upprustning inklusive elektrifiering av inlandets järnvägar. Vi vill även att EU ökar stödet till miljö- och klimatvänliga jordbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet