Intresset i Sverige har ökat för solceller. Men i Västerbottens län är det generellt ett lågt intresse jämfört med andra län med liknande befolkningsmängd. Västerbotten hade bara 76 ansökningar om solcellsstöd förra året.
Bostadsföreningen Skogen i Umeå är en av de i Västerbotten som tagit steget till att få sina hus solcellsförsöjda. Solcellspaneler står nu ungefär för 10 procent av husens elförsörjning.
– Det var kostnaden och nyfikenhet som gjorde att vi satsade på det. Sedan ligger det i tiden. Någon ska vara först, säger Hans-Erik Von Ahn, föreningens vicevärd.
”En myt att solen inte lyser så mycket”
Klimatrådgivaren Eduardo Pettersson menar att det inte finns någon anledning att vara rädd för att det inte skulle löna sig att börja använda solproducerad ström även i Norrland.
– Det finns väl en myt kanske någonstans, att det lyser inte så mycket sol här och så vidare. Men om man bara tittar på solkartor så är det fullt möjligt att ha solceller i norra Sverige, säger han.
Ett orosmoln på solcellshimlen
Det finns dock just nu ett litet orosmoln på solcellshimlen. Investeringsstödet var åren 2016-2017 runt 20 procent av anläggningskostnaderna och nu har det gått upp till 30 procent 2018.
Men nu efter valet menar klimatrådgivaren Eduardo Pettersson att det finns en ovisshet i hur det blir med stödet och att det här kan leda till en osäkerhet för nya solcellsanvändare.
– Det är ju en långsiktig investering och då är det nog många som funderar hur man ska tänka med att den ska bära sig och vilken payoff-tid man får på en energilösning som kanske ska stå sig 20-30 år, säger Eduardo Pettersson.