Åtta av tio västerbottningar vill fortsätta betala med kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Nästan åtta av tio västerbottningar vill kunna fortsätta betala med kontanter i framtiden, enligt en ny Sifoundersökning. Trenden tyder på att allt fler vill ha kvar kontanthanteringen.

– Jag brukar alltid ha lite kontanter på mig, säger Emil Mikaelsson i Skellefteå.

Varje år sedan 2018 har Sifo frågat svenskarna om de vill ha kvar kontanter eller om de vill ha ett helt kontantlöst samhälle.

I maj 2022 svarade 77 procent av västerbottningarna att de ville ha kvar kontanterna. Fyra år tidigare var motsvarande siffra 72 procent.

– Det är många äldre som vill handla med kontanter, säger apoteksarbetaren Lena Westermark.

Sett till hela riket så är det 81 procent som vill fortsätta med kontanter.

– På större evenemang är det ofta strul med elektroniken och då blir det svårt att betala för sig om man inte har kontanter, jag brukar alltid ha lite kontanter på mig, säger Emil Mikaelsson.

Kontanter som krisberedskap

Enligt Loomis, som är Sveriges enda distributör av kontanter, fördubblades efterfrågan på kontanter i Sverige över en natt när Ryssland invaderade Ukraina. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att alla har 2 000 kronor i kontanter hemma för krissituationer.

– Vi har under fem år sett en tydlig trend i att allt fler människor vill ha kvar kontanterna. I och med Rysslands invasion av Ukraina har många svenskar också fått en ökad insikt om hur viktig kontanthanteringen är för Sveriges krisberedskap, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB som beställt undersökningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.