Kollage: Till vänster ett barn med vattkoppor som sitter med ryggen mot kameran. Till höger Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg. Hon har ljust uppsatt hår och svart vinterjacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla tar inte möjligheten att vaccinera” – hör Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare om risker med ”vattkoppspartyn”. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Ida Thellenberg/SVT

Smittskyddet i Västerbotten varnar för risker med vattkoppspartyn – kan leda till allvarlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Träffas och fika och samtidigt smitta ditt barn med vattkoppor. På flera håll efterlyser föräldrar smittade barn i sociala medier och anordnar så kallade vattkoppspartyn.

Men smittskyddet i Västerbotten uppmanar föräldrar att tänka på riskerna med detta.

– Det finns enstaka barn som kan bli allvarligt sjuka. Föräldern måste ta ställning till om det är något man vill utsätta sitt barn för, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Röda prickar, feber och trötthet – det är några av symptomen för vattkoppor. Oftast blir symptomen lindrigare ju yngre man är, och det ofta anledningen till att många föräldrar tar sina barn på så kallade vattkoppsträffar.

– Även ett barn kan få komplikationer, det kan bli en lugninfektion eller en ordentlig hjärninfektion. Ett alternativ är att vaccinera sitt barn, säger Therese Thunberg.

Vill se gratis vaccinering

Att vaccinera barnet mot vattkoppor är dock något som föräldrar i nuläget får bekosta själv. Det kostar 550 kronor i Västerbottens län.

Folkhälsomyndigheten har under flera år utrett om vattkoppor ska ingå i det nationella vaccinprogrammet. Smittskyddet i Västerbotten hoppas att myndigheten kommer fram till att alla barn ska erbjudas gratis vaccin mot sjukdomen.

– Vi hoppas att de kommer att ingå i vaccinationsprogrammet framöver, säger Therese Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.