Flera personer riskerar att utvisas från Sverige efter att de förlorat jobbet på Northvolt. Detta på grund av regeringens regler om tillfälliga arbetstillstånd och försörjningskrav.
I samband med ett Meet and Match-event för de uppsagda genomförde Skellefteå kommun en enkätundersökning som visade att 90 procent av tredjelandsmedborgarna hade en minst treårig högskoleutbildning.
På grund av reglerna för tillfälliga arbetstillstånd kan dessa personer behöva lämna landet inom 0–3 månader om de inte hittar ett nytt jobb.
– Det är viktigt för den gröna omställningen som sker att vi kan behålla personerna Skellefteå lyckades attrahera till Northvolt, säger Helene Hellmark Knutsson.
De som inte är högutbildade inkluderas inte?
– Inte i det här undantaget vi efterlyst, eftersom det är de högutbildade Sverige har brist på, säger Helene Hellmark Knutsson.
Det här innebär försörjningskravet
- Arbetskraftsinvandrare (personer som flyttar till ett annat land för att arbeta, i det här fallet personer utanför EU som kommer hit) måste tjäna minst 80 procent av medianlönen i Sverige, för att få arbetstillstånd.
- Den 1 november 2023 höjdes lönekraven från 13 000 kronor till 27 360. Den 18 juni i år höjdes lönekraven till 28 480 kronor eftersom medianlönen var högre.
- SD, M, KD, L och S röstade alla för ett höjt försörjningskrav i riksdagen.
- EU-medborgare däremot, har uppehållsrätt i Sverige och behöver inte ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd.
- Det höjda försörjningskravet är tänkt att minska den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen, för att det enligt regeringen handlar om arbeten som i stället kan utföras av personer som redan bor i Sverige.
- Man vill också bekämpa fusk och missbruk som är kopplat till arbetskraftsinvandring.
Källa: Regeringen och Migrationsverket