Inom ramen för EU:s arbete med cirkulär ekonomi, ekodesign och energimärkning pågår just nu ett arbete med skärpta krav på reurseffektivitet för hemelektronik som kyskåp, tvättmaskiner och TV-apparater. Det handlar bland annat om att elprylarna ska kunna demonteras och repareras.
– Det föreslås krav på att det ska finnas reservdelar och information om hur man reparerar, säger Lovisa Blomqvist som är projektledare för resurseffektivitetskrav på Energimyndigheten
Ökad livslängd
Regeländringen är tänkt att leda till ökad livslängd för, och effektivare användning av, elektroniska apparater. Beslut i frågan kan komma inom kort och en del av de skärpta kraven kan då börja gälla 2021.
– Man vill få produkter att cirkulera flera varv och användas längre och då behöver man produkter som klarar av det. Det ska gå att reparera produkter och det ska finnas reservdelar, säger Blomqvist.
Hoppas på reparationer
Samtidigt lär det behövas mer än dessa ekodesignkrav. Blomqvist påpekar att ökade möjligheter att laga något faktiskt inte behöver betyda att det blir lagat. I Sverige blir det kanske fortfarande för dyrt att laga jämfört med att köpa nytt och då får man titta på andra styrmedel för att öka livslängden på elektronik, som till exempel rep-avdraget för vitvaror. Men hon tror ändå att skärpta krav är ett bra intiativ.
– Jag hoppas att det ska leda till mer reparationer, men det ska nog mer till för det här handlar bara om att möjliggöra reparationer.