Utredningen som resulterade i förra veckans åtal inleddes när visselblåsaren kontaktade regionen. Men åtalet mot honom och fyra andra personer gäller inte de missförhållanden som visselblåsaren ville tipsa om. Åtalet är i stället resultatet av en förgrening när utredningen växte.
– Visselblåsaren ville påtala investeringar i en viss typ av värdepapper som han tyckte var tveksamma. När Region Västerbotten därefter gjorde en polisanmälan innehöll den andra saker också, bland annat uppgifter om ett bolag som visselblåsaren var företrädare för, säger åklagaren Arne Fors.
Fick aldrig någon rabatt
Region Västerbotten hade stora investeringar i fem fondbolag. Som storkund fick regionen rabatt på fondbolagens avgifter. Enligt åklagaren visar polisutredningen att regionen inte fick del av dessa rabattpengar. Visselblåsaren bedöms ha varit inblandad i den hanteringen.
En tidigare finansstrateg på Region Västerbotten misstänks ha tagit emot närmare tio miljoner kronor som regionen skulle ha haft. Mannen förnekar brott.
Visselblåsarens larm innebar att Region Västerbotten ändrade sin finanspolicy, regionens pensionspengar hanteras numera på ett annat sätt.
Gjorde regionen en tjänst
Åklagaren menar att visselblåsaren på så sätt gjorde Region Västerbotten en välgärning. Men borde visselblåsaren samtidigt ha misstänkt att sökarljuset i förlängningen kunde komma att riktas mot honom?
– Om man visselblåser ligger det i farans riktning att det resulterar i en polisanmälan. Då finns naturligtvis en risk att utredningen blir bredare och inte bara omfattar det som visselblåsaren tipsar om, säger Arne Fors.
Max Ahlgren ifrågasätter åklagarens beslut att åtala hans klient.
– Det är trots allt han som är visselblåsare. Utan honom hade man inte kunnat reda ut den här härvan, säger advokaten.