Nära nog varenda tjej mellan sju och tolv år spelar volleyboll i Norsjö, på högstadiet varannan tjej. En verksamhet som förmodligen är unik.
– Att spela volleyboll är som ett nedärvt beteende i Norsjö, säger Norsjö Volleys ordförande Ann Bergqvist. Helt nyligen utsågs hon till ambassadör för Norsjö kommun, en hederstitel så klart.
De flesta som tränar volleyboll i Norsjö är tjejer i grundskoleåldern.
– I några årgångar är hundra procent av flickorna med och tränar, konstaterar Ann Bergqvist.
På högstadiet är varannan tjej aktiv i klubben.
– När vi pratar med andra föreningar på andra platser börjar vi förstå att vår verksamhet är unik, säger Ann Bergqvist.
Anor sedan 60-talet
Volleybollen i Norsjö har anor sedan 60-talet då Svenska Missionsförbundet ordnade plan och nät vid deras sommaridyll Hattstensborgen. På 70-talet tog volleybollen fart i byn Kattisberg där pojkarna i byns 4H-klubb bildade renodlad volleybollklubb.
– Det var ju mer på hobbynivå, förklarar Stefan Källströmmer, vars döttrar varit aktiva i Norsjö Volleys representationslag.
Klubben i Kattisberg bytte namn till Norsjö Volleybollklubb på 80-talet. Därefter har klubben gjort tre säsonger i elitserien, tagit ett dussintal SM-medaljer i ungdomsklasserna och levererat 13 spelare till andra elitserielag i södra Sverige. Idag finns 165 aktiva, fördelat på tre lag i seriespel och 12 träningsgrupper med 26 tränare.
En generationssport
Ally Fransson i Kattisberg har full koll på sina volleybollspelande barnbarn.
– Malina spelar i Svedala, Matilda och John i Norsjö och Jessica hon spelade i Örebro, förklarar Ally Fransson, en trogen åskådare på matcherna i Norsjös sporthall.
Norsjö Volley har ett uttalat mål att erbjuda alla barn och ungdomar, oavsett kön, etnicitet och handikapp, möjligheten att spela och känna att det är roligt. Samtidigt finns en satsning mot eliten. På sätt och vis har volleybollen blivit en språngbräda ut i världen för tjejer i Norsjö. Sofia Andersson och Emmy Andersson har precis tagits ut i ungdomslandslaget.
– Vi tränar hårt och vill mycket, förklarar Emmy Andersson.
Föds in i sporten
Emmys morbror Tomas Bergqvist är tränare för Norsjö Volleys lag i superettan. Emmys mamma heter – just det – Ann Bergqvist och är ordförande i klubben.
– Man föddes som in i volleybollen, och hade som inget val...jo, förresten, jag hade ett val. Och jag vill vara med, säger Emmy efter en sekunds eftertanke.
Volleybollsporten frodas i Norsjö, men den starka kulturen är tämligen isolerad. När seriespelet i superettan inleds i helgen gäller det som vanligt – att resa söderut.
– Vi önskar verkligen att fler lag i närheten satsade på volleyboll, så att vi fick närmare till matcherna. Men tjejerna i laget har vant sig att resa långt. Och förresten är helgens matcher mot Vallentuna och Sollentuna de bortalag vi har närmast till, säger Ann Bergqvist.