Naturvårdaren Åsa Laurell från Umeå kommun visar den invasiva arten vresrosen som växer vid Umeälven

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vacker men invasiv” – naturvårdaren Åsa Laurell från Umeå kommun berättar hur lätt och långt vresrosen sprids. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Vresrosen breder ut sig i Västerbotten – nytt projekt ska stoppa invasiva arten

Publicerad

Vresrosen är en älskad trädgårdsväxt, men också en invasiv art som tar över växtligheten längs kusten. I Västerbotten pågår nu ett svensk-finskt projekt som ska öka kunskapen om växten.

– Den sprider sig lätt och långt, säger naturvårdaren Åsa Laurell från Umeå kommun.

Vresrosen finns inte på listan över förbjudna arter inom EU. Men Naturvårdsverket har den på sin lista över arter som de vill att ska förbjudas nationellt.

– På finska sidan, som vi samarbetar med i projektet, är arten redan förbjuden. Och det är högst troligt att den blir det i Sverige också inom kort, säger naturvårdaren Åsa Laurell från Umeå kommun.

Sverige och Finland samarbetar

Hon är med i ett nytt svensk-finskt projekt där man vill informera och engagera allmänheten i bekämpningen av vresrosen och andra invasiva arter.

Projektet Inspire är ett EU-finansierat samarbete mellan Umeå kommun och länsstyrelsen på den svenska sidan och Vasa stad med motsvarande myndighet på den finska sidan.

Vresrosen sprider sig på båda sidorna av Kvarken. I Västerbotten har vresrosen tidigare bekämpats vid bland annat naturreservatet på ön Snöan.

– När fröna hamnar på stränder så tar de lätt över och bildar täta, svårgenomträngliga bestånd och tränger ut den naturliga floran, säger Åsa Laurell.

”Plocka bort nypon”

Nu är målet att engagera allmänheten och få hjälp med att kartlägga och förhindra spridningen.

Det går att rapportera fynd via Artportalen. Har man vresrosen i sin trädgård kan man försöka ta bort den.

– Det minsta man kan göra är att plocka bort alla nypon och slänga dem som brännbart avfall, säger Åsa Laurell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.