Även om det inte blev något Nobelpris för upptäckten av den så kallade gensaxen, Crispr-Cas9, i år heller, så används tekniken redan för fullt inom forskningsvärlden. På Umeå universitet forskas det bland annat på zebrafiskar för att bättre förstå prostatacancer hos människan. Forskarna har genom att genmodifiera fiskarna kunnat kartlägga hur tumörceller styrs av ett protein som heter TRAF6.
– För oss har gensaxen varit ett bra verktyg för att på detaljnivå undersöka vilken roll TRAF6 har, säger Maréne Landström som är professor i Patologi vid Umeå universitet.
”Viktig pusselbit”
Troligtvis hade Maréne Landström och hennes kollegor Jonas von Hofsten, Anders Bergh och Karthik Aripaka inte haft råd att bedriva sin forskning utan Crispr-Cas9, som gjort genmodifieringsprocessen mycket snabbare och billigare. Nu hoppas de att de ska kunna ta sin forskning ett steg längre och kunna hitta ny kunskap som leder till läkemedel mot bland annat prostatacancer.
– Vi hoppas ju det, det här är en viktig pusselbit för att förstå mekanismen bakom aggressiv prostatacancer.
I klippet ovan hör du Maréne Landström om hur de vill gå vidare med sin forskning för att på sikt kunna behandla till exempel prostatacancer.