Heléne Dahlqvist, lektor i folkhälsovetenskap Mittuniversitetet Sundsvall. Grafisk bild av unga på en skolgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att gå i en skolklass som samarbetar och kommunicerar minskar utsattheten – hör lektor Heléne Dahlqvist berätta om sina möten med 15-åringarna i enkäten och deras svar. Foto: Ylva Holmgren/SVT, grafik: Truls Wallin/SVT

15-åringar i fokus för ny studie om psykisk hälsa från Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av flickorna har fått en dickpic senaste halvåret. Mer än var fjärde har blivit tafsad på. Både killar och tjejer får nedsättande kommentarer. Det här visar en nyligen presenterad forskningsstudie från Mittuniversitet, med fokus på hur 15-åringar mår psykiskt och hur de utsätts för trakasserier.

Mittuniversitetet har tagit fram en rapport om ungas psykiska hälsa och utsatthet för våld och trakasserier. Den baseras på 1 211 enkätsvar från elever i årskurs 9 i Västernorrland, och rör frågor kring händelser och mående det senaste halvåret.

– Den riktar sig även till föräldrar, säger Heléne Dahlqvist, lektor i folkhälsovetenskap och en av dem som arbetat med att ta fram rapporten.

Hon ser ett tydligt genusmönster i svaren.

Unga tjejer trakasseras med dickpics

En av frågorna som sticker ut i enkäten rör sexuella trakasserier: ”Hur gammal var du när du fick en dickpic första gången?”

Av de tjejer som fått en eller flera dickpics – alltså bilder på manliga könsorgan – under det senaste halvåret hade var tredje fått sin första dickpic när hon var 12 år eller yngre. En av tjejerna var bara 7 år när hon fick en dickpic första gången.

– I princip så börjar det när man får sociala medier och det är vanligtvis vid 11- till 12-årsåldern, berättar Heléne Dahlqvist.

Gapet växer mellan killar och tjejer

Syftet med rapporten är att visa på dels vad som kan förklara den ökade psykiska ohälsan bland ungdomar generellt, och dels vad som driver skillnaden mellan killar och tjejer och varför gapet mellan dem växt genom generationer.

– Syftet är också att få upp det här på agendan nationellt för myndigheter som har ansvar för folkhälsan. De här frågorna måste synliggöras, säger Heléne Dahlqvist.

Unik data om 15-åringar

Det finns en del data från gymnasieelever sedan tidigare men data om 15-åringars psykiska hälsa i landet finns inte, förrän nu.

– Det här är ju gjort i Västernorrland men resultaten kan absolut generaliseras till liknande län. Kanske inte till storstadsområdena, säger Heléne Dahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.