två kvinnor som kör rally i öknen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur folkraceföraren Alva Olsson fick chansen att köra ökenrallyt i Saudiarabien tillsammans med VM-meriterade kartläsaren Julia Thulin. Foto: Privat

20-åriga Alva Olsson från Härnösand körde Saudiarabiens första ökenrally för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Folkraceföraren Alva Olsson i Härnösand fick en unik möjlighet att delta i Rally Jameel, ett ökenrally i Saudiarabien enbart för kvinnor. Tävlingen är en del av ett projekt som syftar till att lyfta kvinnor inom motorsporten, i ett land där det för bara sex år sedan var förbjudet för kvinnor att köra bil.

– Det var jättehäftigt att köra i öknen, säger Alva Jonsson.

Genom en ny och unik satsning lät Svensk bilsport genom sitt landslag två tjejer tävla i ökenrallyt Rally Jameel i Saudiarabien i mars. Folkraceföraren Alva Olsson från Härnösand var en av de utvalda.

– När de kontaktade mig och frågade om jag ville köra, var det självklart för mig att tacka ja.

160 mil genom öken

På startlinjen stod 55 bilar från 36 olika länder, som under fyra dagar skulle navigera sig fram 160 mil genom öken med hjälp av kompass och digitala GPS-punkter. Rallyt går ut på navigation och precision snarare än fart.

– Det var något helt annorlunda jämfört med vad jag brukar göra, och bilen var inte alls lik en folkracebil, säger Alva Olsson som kört folkrace i sex år.

Hon körde tävlingen tillsammans med rutinerade kartläsaren Julia Thulin, som tillhör landslaget och har de senaste säsongerna tävlat i både VM och EM i rally.

– Det kändes väldigt tryggt att ha Julia med mig. Men också lite jobbigt att ha nån som berättar hur man ska köra, jag är annars van att bestämma själv, säger Alva Olsson.

Historisk tävling

Tävlingen är en del av ett projekt som syftar till att lyfta fram kvinnor inom sporten. Rally Jameel är den första biltävlingen i Saudiarabien där kvinnor får delta. För bara sex år sedan var det förbjudet för kvinnor att köra bil i landet överhuvudtaget.

– Det var häftigt att få vara med i ett rally enbart för kvinnor, säger Alva Olsson.

För båda tjejerna var det första gången de fick erfara ökenrally, och de slutade som 25:a i sin klass.

Hör Alva Olsson berätta mer om tävlingen i videon ovan.

På startlinjen stod 55 bilar från 36 olika länder. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.