Regelverket för enskilda avlopp som kom redan 1969 förordar en så kallad trekammarbrunn och en efterföljande rening av avloppsvattnet men så ser det sällan ut.
– Tittar vi ner i den här slambrunnen kan man se att det är en enkammarbrunn, förklarar Maria Söderlund, som är miljöchef i Sollefteå kommun där man just nu inspekterar enskilda avlopp.
– Man kan också se diverse saker i brunnen som avföring och toalettpapper, sen finns det ett utlopp rakt ut i naturen, säger hon och pekar mot ett dike där avloppet mynnar ut.
Vinterkräksjuka
En sammanställning som SVT Västernorrland gjort visar att drygt 20 000 av de omkring 35 000 enskilda avlopp som finns i länet går orenade ut i naturen. Ser man till hela riket handlar det om 200 000 orenade avlopp och en nästan lika stor tillförsel av fosfor som den mängd som reningsverken står för, med övergödning som en effekt.
– Det bidrar till näringstillförseln framförallt lokalt och så finns det risk för smittspridning, säger Åsa Gunnarsson på Havs- och vattenmyndigheten.
Hon nämner vinterkräksjuka och cryptosporidium men konstaterar att det finns en rad smittor som kan spridas via den här typen av avlopp.
Mest i glesbygd
Följer man inte reglerna kan man tvingas bygga om systemet och ser man det proportionellt kan det bli dyrt med tanke på att det många gånger handlar om förhållandevis lågt värderade fastigheter. Av naturliga skäl är problemet störst i glest bebyggda områden där det råder brist på kommunala avlopp.
– Dels beror det stora antalet orenade avlopp nog på kunskapsbrist hos fastighetsägarna, de vet inte att deras avlopp inte följer reglerna och det är också en dyr investering att göra, man väntar tills kommunen gör sin tillsyn och då gör man åtgärden, säger Åsa Gunnarsson.
Vill ändra regler
Nu vill Havs och vattenmyndigheten förändra regelsystemet för de enskilda avloppen, i förra veckan lämnade man ett förslag till regeringen.
– Det ska bli tydligare och enklare både för fastighetsägare och kommunen och så vill vi att kraven på rening ska anpassas efter de risker som finns på platsen och att anläggningen ska fungera på längre sikt, vi har sett exempel på att nya anläggningar inte fungerar som de ska, förklarar Åsa Gunnarsson.