84-årige Arne fick rätt – staten får betala skadestånd för felaktigt förvaltarskap

Uppdaterad
Publicerad

Arne Gavelin, 84, från Örnsköldsvik sattes under förvaltarskap och stora delar av hans egendom såldes av förvaltaren mot Arnes vilja.

Han stämde staten och krävde skadestånd – och nu har Stockholms tingsrätt gett Arne rätt.

– Det känns som en upprättelse, säger Arne Gavelin i ett pressmeddelande från Centrum för rättvisa, som hjälpt honom i processen.

SVT har i flera inslag berättat om Arne Gavelin som i december 2018 plötsligt inte kunde ta ut pengar från bankomaten – eftersom hans kort och konton hade spärrats.

Förklaringen visade sig vara att en domstol, utan hans vetskap, hade ställt honom under förvaltarskap.

Att bli satt under förvaltarskap – tidigare kallat omyndigförklaring – betyder att man förlorar sin juridiska beslutsförmåga och kontrollen över sin egendom.

I Arne Gavelins fall beslutade domstolen att ställa honom under förvaltarskap utan att han fick någon information om att frågan hade väckts och utan att det fanns någon utförlig medicinsk utredning som bedömde hans behov av förvaltare.

Fastigheter och maskiner såldes

Omedelbart därefter tog förvaltaren kontroll över hans ekonomi. Mot Arnes vilja började förvaltaren sälja bland annat bostads- och skogsfastigheter plus flera entreprenadmaskiner.

– När jag felaktigt ställdes under förvaltarskap kändes det som att jag hade förlorat alla mina rättigheter och ställts utanför samhället. Det hela har varit oerhört förödmjukande, säger Arne Gavelin i pressmeddelandet.

En utförlig medicinsk utredning som senare gjordes visade att Arne aldrig haft något behov av förvaltare. Domstolen rev då upp förvaltarskapsbeslutet.

”Skadeståndet för lågt”

Med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa stämde Arne Gavelin staten. Nu har Stockholms tingsrätt gett honom rätt – och tilldömt honom 60 000 kronor i skadestånd. Enligt rätten har handläggningen av Arnes förvaltarskapsärende flera allvarliga brister, och ”utgjort en allvarlig överträdelse av Arne Gavelins rättigheter enligt Europakonventionen”.

Men Centrum för rättvisa anser att Arne Gavelin fått ett för lågt skadeståndsbelopp, i förhållande till ”kränkningens allvarliga art”.

– Vi kommer därför överväga att ta målet vidare till hovrätten, säger Lisa Hyder, jurist på Centrum för rättvisa i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.