Foto: SVT / arkiv

”Alla kort på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Härnösand är kritiska till hur kommunledningen skött frågan om ett övertagande av ridskoleverksamheten – som beräknas kosta minst 2,1 miljoner kronor i år, skriver allehanda.se.

Hur stora kostnaderna blir för verksamheten nästa år är oklara, och det har fått oppositionen i Härnösands kommun att i samlad tropp gå till attack mot villkoren för övertagandet och befarat galopperande kostnader för kommunen.

– Alla kort måste läggas på bordet så att vi kan berätta för Härnösandsborna hur det ligger till, säger oppositionsrådet Anders Gäfvert (M) till allehanda.se.

Härnösands ridskola

Skriver av skulderna

En enig kommunstyrelse beslutade i början av sommaren att det ekonomiska ansvaret för driften av den konkurshotade Härnösands ridklubb skulle tas över av kommunen.

Avtalet som upprättats mellan ridklubben och kommunen innebär bland annat att föreningens skulder till kommunen på runt 600 000 kronor skrivs av.

Förslag om ny privat drift

En anläggningschef har anställts och de tre övriga anställda blir kvar i verksamheten.

Kostnaderna för kommunen för driften av verksamheten blir i år enligt beräkningarna 2,1 miljoner.

Kraven från oppostionen är att frågan går till fullmäktige och att kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S) senast i juni nästa år lägger fram ett förslag på hur ridklubben ska drivas framöver.

I klartext vill man att kommunledningen hittar en privat part som tar över driften av verksamheten i framtiden i stället för kommunen, då man inte vet vad driften kommer att kosta för kommunen framgent.

Jävig

Oppositionen anser att kommundirektör Sofia Pettersson inte längre bör få handlägga ärendet eftersom hon är före detta ordförande för ridklubben och därför anses jävig.

– Det är inte lämpligt att hon sköter det här eftersom hon själv varit involverad i verksamheten i klubben. Hon om någon borde ha slagit larm om hur situationen låg till i föreningen, säger Anders Gäfvert (M) till allehanda.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Härnösands ridskola

Mer i ämnet