Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) är en specialistresurs för barn och ungdomar upp till 18 år med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning.
– Det är så att vi har väldigt starkt inflöde till BUP nu och det har ökat konstant under en lång period. Vi vet också att den psykiska ohälsan ökar i samhället, säger Lena Berglund Friberg, tillförordnad länsverksamhetschef på BUP.
Många med självmordstankar
Många ungdomar som söker sig till psykiatrin har självmordstankar.
– Det är nästan hälften som säger att man inte vill leva eller jag känner inte att det känns kul med livet, säger Lena Berglund Friberg.
Hon menar att det kan vara svårt att avgöra om det bara är tillfälligt eller om ungdomen som uttrycker sig så faktiskt inte vill leva.
– I våra bedömningssamtal går vi igenom och kollar upp hur tänker man kring det man säger. Är det så att man faktiskt har aktiva självmordstankar, har man funderat på hur man ska gå till väga för att ta sitt liv eller är det så att det mest finns i tankarna, men inte att man tänker att man går vidare i handling, säger Lena Berglund Friberg.
Akut hjälp finns
Vilken hjälp som erbjuds är väldigt individuellt, beroende på hur situationen ser ut för den unga som inte mår bra.
– Man får hjälp utifrån den grundproblematik man har. Säg att det handlar om en depression, så är det depressionen man behandlar. Då tänker man att kommer man ur depressionen så har man sannolikt mindre önskan om att ta livet av sig, säger Lena Berglund Friberg.
När ett barn eller en ungdom hotar med att ta sitt liv ska det också vara möjligt att få snabb hjälp.
– Det finns hjälp att få akut, om vi bedömer att det här är ett akut ärende. Självklart finns det hjälp hos BUP då, säger Lena Berglund Friberg.
Lång väntetid
Men det är inte lika självklart att den fortsatta uppföljningen kommer direkt. Där märks trycket på psykiatrin tydligt. Väntetiden kan bli lång.
– Utifrån bedömning så får man vänta mer eller mindre länge. Är det så att du mår väldigt dåligt så är det akut hjälp som är aktuell . Eller så är det första prioritet och då kan man få vänta upp till 30 dagar. Är det så att man kan vänta längre får man tyvärr vänta längre. I dagsläget så är det så, konstaterar Lena Berglund Friberg.