Svarttaxi via Facebookgrupper blir allt vanligare i hela landet och grupperna får fler och fler medlemmar. I Örnsköldsvik är polisen bekymrad över utvecklingen.
– Det är klart att det känns oroande att så många vågar utmana och åka med svarttaxi, som man kallar det, säger Kjerstin Svedberg, lokalpolisområdeschef i norra Ångermanland.
Stort risktagande
Hon menar att den som åker svarttaxi tar stora risker.
– Man vet ju inte om föraren har körkort, man vet inte vad det är för status på bilen, säger Kjerstin Svedberg.
SVT Västernorrland har pratat med en svarttaxiförare i Sundsvall. Hon har aldrig blivit stoppad av polis när hon haft passagerare, trots att det flera gånger varit fler än tillåtet i bilen.
Fler än tillåtet i bilen
– Ibland brukar jag köra för många, men då har jag sagt att det är ni som tar bötern. Men jag kör oftast inte mer än en extra, för det är så onödigt. Jag vill inte ta ansvar över någon annans död, bara för att jag lät dem åka, menar hon.
För att bedriva taxiverksamhet krävs det enligt lag ett tillstånd. Trots det har polisen svårt att sätta fast de som kör svarttaxi.
– Vi kan vara ute och stoppa och kontrollera, men det är problematiskt att kunna lagföra. De som åker, de så kallade vittnena, de köper tjänsten och är väldigt sällan villiga att vittna emot föraren, säger Kjerstin Svedberg.
Prioriteringsfråga
Hon medger att det är en prioriteringsfråga och att de inte har tillräckligt med personal för att agera mot svarttaxigrupper på Facebook.
– I verksamheten måste vi titta till andra brott. När vi har våld i offentlig miljö, vi har närståendebrott, då är det händelser som vi prioriterar före de här händelserna, konstaterar Kjerstin Svedberg.