– Våld i hemmet är det som ökat, men även missbruk i hemmet och att ungdomar är i riskzonen har ökat, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg i Sundsvalls kommun.
Många olika förklaringar
Hon har gått igenom siffrorna för de senaste fem åren och sett att antalet orosanmälningar mot barn upp till 18 år ökat med 137 procent. Det finns många olika förklaringar till att just orosanmälningar om våld mot barn och unga har ökat. De senaste åren har också den psykiska ohälsan ökat.
– Den psykiska ohälsan kan påverka att man tar till våld när man inte har andra redskap, säger Eva Rönnbäck.
Hon ser också andra faktorer som spelar in.
– För många som kommer från andra länder är aga en del av uppfostran. Där handlar det om att ge andra alternativ, säger Eva Rönnbäck.
Ökad tillgång på droger
I Sundsvall kan även en ökad tillgång på droger ha gjort att orosanmälningarna ökat. Priset på cannabis har har varit rekordlågt.
– Vårt ungdomsteam som varit ute, har under sommaren sett ett ökat tryck på ungdomssidan, säger Eva Rönnbäck.
Fler än tidigare anmäler
Ökningen av orosanmälningar sker över hela landet. En orsak kan också vara att fler än tidigare faktiskt gör en anmälan när de ser att barn far illa. En ändrad lagstiftning kan också bidra till fler anmälningar.
– Vi har blivit bättre på att informera, så att kunskapen har ökat bland olika myndigheter, som har anmälningplikt när det gäller barn och unga. När det gäller våld och bevittnat våld, måste det alltid utredas, säger Eva Rönnbäck.
Orosanmälningar
Anmälningar gällande barn och ungdomar (upp till 18 år) i Sundsvalls kommun:
2014 1452
2015 2015
2016 2757
2017 3478
2018 3764
Det kan ha inkommit flera anmälningar gällande ett och samma barn.