• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Allvarlig kritik mot regionens personalavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Regionens personalavdelning får allvarlig kritik i en intern rapport. Rekryteringar drar ut på tiden, klinikchefer efterlyser hjälp som inte kommer och de berättar om missade chanser att anställa nyckelpersoner. Så beskrivs läget på personalavdelningen.

I svallvågorna efter Karin Åhström, personaldirektören som fick sluta innan hon ens hunnit börja, kommer nya uppgifter om brister inom personalavdelningen i Region Västernorrland.

Kör sitt eget race

I en konsultutredning som presenterades i mars och som rör den omdiskuterade länsklinikorganisationen får personalavdelningen svidande kritik. 80 chefer i landstinget som svarat på utredarnas frågor pekar på HR-avdelningen som ett problem. Det rör sig bland annat om problem som kan ha drivit på regionens höga stafettkostnader.

Karin Åhström

I rapporten förefaller inte personalavdelningen ha samma mål med sin verksamhet som regionen i övrigt:

”Ett annat problem som beskrivs återkommande är en upplevelse att HR skulle ha en egen agenda frikopplad från verksamhetens mål”

Ökade stafettkostnader

Problemen är kända på regionkansliet i Härnösand och enligt regionledningen syftade den misslyckade rekryteringen av Karin Åhström bland annat till att råda bot på missförhållandet:

– Problemet är allvarligt men jag måste samtidigt säga att organisationen visar mod som låter en extern konsult gå in och granska oss utifrån. HR-avdelningen har inte motsvarat de förväntningar som organisationen i övrigt ställt på den,  säger Hans Wiklund, regiondirektör.

Egen agenda

Även regionrådet Jan-Olov Häggström (S) medger att det varit problem med personalavdelningen. HR-konsulterna har inte haft samma uppfattning som regionen i övrigt vad som varit deras arbetsuppgifter.

– Tyvärr är det så att det kan ha lett till onödiga stafettkostnader för regionen, säger Häggström.

Kvarnar som mal långsamt

Hur länge problemen funnits är oklart men i rapporten finns även beskrivningar av långsamma rekryteringsprocesser där personer hinner få andra jobb i andra landsting.

Av landstingets 7 000 anställda arbetar 90 personer med HR varav 10 på central nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karin Åhström

Mer i ämnet