Visionen är att vända strömmarna som även i Örnsköldsviks kommun går med full kraft från land till stad. Mellan 2001 och 2011 minskade befolkningen på landsbygden med drygt 1 000 personer och störst var befolkningsminskningen i Bredbyområdet där man tappade 637 invånare.
Sedan drygt ett år tillbaka pågår projektet Bygd och stad i balans som lyftes fram när Örnsköldsvik i fjol utsågs till Årets kommun av organisationen Hela Sverige ska leva.
Nästa steg är en särskild landsbygdsstrategi som ska tas upp i kommunfullmäktige till våren.
– Vi har lyft upp många olika frågor – boende, servicepunkter, vindkraft, hemsändningsbidrag, turism, säger Lena Lindström, näringslivsutvecklare i Örnsköldsviks kommun.
En central fråga är just boendemöjligheterna på landsbygden. Här har de låga huspriserna gjort att många väljer att behålla sina hus eller släktgårdar trots att ingen längre bor där.
- Ibland är det faktiskt så att det råder brist på hus. Det finns ju ett begrepp som heter att man älskar ihjäl sin hembygd – att man behåller sina hus och är där någon vecka per år, säger Ann Holst, projektledare för Bygd och stad i balans.
– Vi skulle vilja att man började se konsekvenserna av detta. Man kanske inte måste sälja fastigheten, utan man kanske kan hyra ut den.
Mittnytt: Kan man hindra urbaniseringen genom den här typen av satsningar?
– Urbanisering är en väldigt global trend som pågår överallt. Vi kan säkert inte stoppa den helt och hållet, men vi kan bromsa den, säger Ann Holst.
– Man kan minska diskrepansen mellan stad och landsbygd – se att vi är samverkande parter för att få en hel kommun att leva, säger Lena Lindström.
Under dagen kommer vi att besöka Långviksmon där kommunen upprättat en fjärrarbetsplats – en annan del i landsbygdsstrategin. Vi berättar mer under dagen.