• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Två män står bredvid varandra i ett rum och skrattar. Ånges kommunchef Mattias Robertsson Bly och Ånges och Sundsvalls IT-chef Marcus Mattby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar ansvariga på Ånge och Sundsvalls kommuner hur deras unika IT-samarbete fungerar – och hur du påverkas. Foto: Peter Nässén/SVT

Ånge och Sundsvall i digital kommunsammanslagning – IT-chefen: ”Världsunikt”

Uppdaterad
Publicerad

Liten och stor – tillsammans blir båda kommunerna starkare. IT-samarbetet mellan Ånge och Sundsvall följs med intresse av både regeringen och forskare.

Marcus Matteby är IT-chef i både Ånge och Sundsvalls kommun, i den rollen har han varit drivande för att kommunerna ska slå ihop sina IT-verksamheter. Den lilla kommunen Ånge och den stora kommunen Sundsvall vinner båda på samarbetet, menar han.

”Få ett jämlikt samhälle”

– Jag är övertygad om att det här är den enda lösningen för att få ett jämlikt samhälle över hela landet. Med alla möjligheter som kommer med artificiell intelligens behöver vi samarbete digitalt, säger Marcus Matteby.

Projektet dokumenteras noga av forskare både på Göteborgs universitet och på Handelshögskolan. Och regeringen liksom många av landets andra kommuner följer intresserat arbetet, enligt Marcus Matteby.

Påverkar inte demokratin

Sundsvalls kommun utsågs till årets digitaliseringskommun 2022 och Marcus Matteby själv utsågs nyligen som den enda representanten från offentlig sektor bland de tio ledamöterna i regeringens AI-kommission. Matteby och Ånges kommundirektör, Mattias Robertsson Bly, är eldsjälarna bakom IT-sammanslagningen.

– Många undrar om inte en digital kommunsammanslagning förstör det kommunala självstyret, men så är det inte. Även i fortsättningen är det politiken som sätter ambitionsnivån, som bestämmer vad vi ska göra, medan tekniken kan ge förslag på hur man kan göra, säger Mattias Roretsson Bly.

I videoklippet utvecklar de båda hur IT-samarbetet fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.