Kriminalvårdschefen Jenny Burvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför finns tillhyggen som en skruvmejsel på en anstalt med den högsta säkerhetsklassen? Det svarar kriminalvårdschefen Jenny Burvall på i klippet. Foto: Linnea Falk/SVT

Anstaltschefen om skruvmejselattacken på Saltvik: ”Ska inte finnas den typen av föremål”

Uppdaterad
Publicerad

I april var en intagen nära att dödas med en skruvmejsel innanför fängelsets murar. Hur kommer det sig att en morddömd haft tillgång till en skruvmejsel på anstalten?

Anstalten Saltvik i Härnösand är en anstalt med den högsta säkerhetsklassen – klass 1, som är rustad för att klara de mest riskfyllda intagna.

Under sysselsättning på anstalten attackerade en man sin medfånge med en skruvmejsel. Han döms nu för grov misshandel.

Högg medfånge med skruvmejsel på Saltvik

Har gjort en internutredning

Anstalten har gjort en internutredning för att reducera risken för att liknande händelser inträffar i framtiden. Enligt utredningen är farliga föremål som skruvmejslar inte lämpliga åt intagna på klass 1 när de inte är övervakade av personal.

Lokalen där det misstänka mordförsöket skedde är från början inte tänkt att vara en sysselsättningslokal. I samband med dubbelbeläggningen 2019 gjordes lokalen om.

– I det här rummet kommer vi inte ha några verktyg alls i fortsättningen, säger Jenny Burvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högg medfånge med skruvmejsel på Saltvik

Mer i ämnet