– På sikt är det meningen att alla som vill ska kunna testa sig, säger smittskyddsläkare Hans Boman.
För närvarande görs antikroppstester av Region Västernorrland endast av medicinska skäl, när läkare bedömer att det är nödvändigt. Nästa steg, förhoppningsvis under sommaren, är det tänkt att vård- och omsorgspersonal ska testas. Efter det står allmänheten på tur.
Intresset väntas bli stort
Regionen arbetar just nu med att planera hur provtagningen ska gå till och vilka som ska utföra testerna. Förhoppningen är att ett tjugotal provtagare ska jobba på heltid med att testa länsborna.
– Vi räknar med ett stort intresse, säger smittskyddsläkaren.
De tester som kommer att göras är så kallade laboratorietester, när en större mängd blod tas från venen i armvecket, där tillförlitligheten anses hög.
– Jag bedömer att man kan lita på testerna, de har hög prestanda, säger Hans Boman.
OLIKA TYPER AV ANTIKROPPSTESTER
Det finns två huvudtyper av tester. Den ena är snabbtester av blod genom stick i fingret, den andra är laboratoriebaserade tester där blodprov tas från venen i armvecket.
Snabbtester visar vanligen förekomst av både IgM- och IgG-antikroppar. IgG-positiva antikroppssvar är mer specifika än IgM. De kan ses som en markör för genomgången infektion.
Laboratoriebaserade tester påvisas vanligtvis IgG-antikroppar, i vissa fall även den totala mängden antikroppar av typen IgA, IgG och IgM. Prestandan hos de laboratoriebaserade testerna är i allmänhet högre än hos snabbtesterna.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer avser tester, både laboratoriebaserade tester och snabbtester, som påvisar IgG alternativt samtliga antikroppsklasser (total-Ig).
I vilken utsträckning som påvisad förekomst av antikroppar hos en person betyder att individen är immun, eller hur länge immuniteten kvarstår, är ännu inte helt klarlagt.
Källa: Folkhälsomyndigheten