Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjälper det att ångra sig när man fuskat på universitetet? Chefsjuristen på Mittuniversitetet svarar. Foto: TT

Använde snapchat under tenta – studenter på Mittuniversitetet stängs av i sex veckor

Uppdaterad
Publicerad

Via appen snapchat hade tre studenter på Mittuniversitetet kontakt och hjälpte varandra med svårare frågor. Men det upptäcktes och alla tre stängs av i sex veckor. Det är ett av de 73 ärenden som Mittuniversitets disciplinnämnd hanterat under 2022. SVT har läst disciplinnämndens beslut om avstängningar vid Mittuniversitetet i Sundsvall och Östersund.

De tre studenterna är goda vänner och brukar umgås på fritiden och pluggar ofta tillsammans. De var inne på sin tredje termin då de beslutade att hjälpa varandra även på en tenta.

Alla tre medger att de gett och tagit emot hjälp av varandra under tentamen. Det gjorde de via Snapchat. Därmed har de gjort sig skyldiga till ”vilseledande vid examination”.

99-procentig likhet

I januari 2022 fattades beslut om att de stängs av i sex veckor, den normala påföljden vid fusk.

En annan student lämnade in ett arbete som i sin helhet var lika som en artikel som publicerats på internet. Analysverktyget Ourignal visade på en 99-procentig likhet. Avstängningen blev 10 veckor, vilket är mer än normalpåföljden.

Många ångerfulla studenter

I flera av protokollen från disciplinnämndens möten framgår att studenterna är ångerfulla.

En skriver att hon är ”helt chockad” över misstankar om fusk och tror att det kan vara ”ren slump” att svaren och uträkningarna är lika. Sedan erkänner hon att man hjälpts åt på en fråga.

”Jag hoppas att vi kan lösa detta tillsammans”. Beslutet blir två veckors avstängning.

”Det var det dummaste jag gjort”, uppger en annan student som menar att han haft det tufft och haft svårt att fokusera på skolan.

Konsekvenserna för studenterna

Ett beslut om avstängning innebär att studenten inte får delta i undervisning, skriva tenta eller lämna in rapporter.

Användarkontot på Studentportalen stängs och man får inte heller låna böcker på universitetsbiblioteket. Centrala studiestödsnämnden underrättas också och det kan påverka utbetalningen av studiemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.