Under eftermiddagen från klockan 14.30 rapporterar SVT från presskonferensen där regionen ska presentera sina planer för Sollefteå.
Frågan om sjukhuset har varit i hetluften ända sedan de första neddragningarna presenterades för 10 år sedan.
BB försvann, kvinnosjukvården likaså, och även akutkirurgin.
Protesterna i Sollefteå inleddes direkt och har fortsatt sedan dess – och har blivit till en rejäl huvudvärk för politikerna.
Konsulterna fick tre alternativ
Efter förra valet bestämde den nya majoriteten – oense som de var – att frågan om Sollefteå sjukhus måste utredas i grunden, en gång för alla.
Konsultfirman Ernst & Young fick tre alternativ:
en nedläggning av sjukhuset eller en återstart av stängda avdelningar, eller att fortsätta verksamheten som den ser ut i dagsläget.
Konsulterna valde inget av alternativen utan kom med ett fjärde förslag – en satsning på multisjuka äldre. Specialistvården skulle flyttas till Övik och Sundsvall, ansåg utredningen.
Vissa verksamheter skulle få finnas kvar, som akuten och vissa operationer.
Hur ska det genomföras?
Konsulternas förslag har inte direkt väckt något jubel i Sollefteå
Under hösten har regionen jobbat med etapp 2, en utredning hur de här förändringarna ska genomföras, och det är dessa förslag som presenteras idag.
Regionens förhoppning är att omstöpningen ska kapa kostnaderna, förbättra effektiviteten och ge möjligheter att satsa mer på primärvården.
Sjukhusfrågan – vad händer nu?
Förslagen till åtgärder ska först behandlas av Hälso- och sjukvårdsnämnden den 20:e februari.
En vecka senare, den 27:e hamnar det på Regionstyrelsens bord och den 11:e mars blir det ett slutligt avgörande i regionfullmäktige.
Lördagen den 22:a februari kommer en stor manifestation genomföras i Sollefteå i protest mot planerna för sjukhuset.