Mordplats i Bagarmossen, kammaråklagare Lukas Tigerstrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen söker samband och kontakter både mellan de misstänkta tonåringarna från Västernorrland och med andra personer, enligt kammaråklagare Lukas Tigerstrand. Foto: SVT

Båda mordmisstänkta tonåringarna från Västernorrland omhändertagna före dådet

Uppdaterad
Publicerad

Två tonåringar från Västernorrland, 17 och 15 år gamla, sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet i Bagarmossen utanför Stockholm i juli, då en 16-årig pojke sköts ihjäl.

Polis och åklagare utreder mordet som bäst, och SVT Västernorrlands kartläggning visar att det åtminstone finns en gemensam nämnare i tonårspojkarnas bakgrund.

17-åringen som är från Härnösand fick för knappt två år sedan strafföreläggande för brott mot vapenlagen. Han och en kamrat hade haft en soft airgun och två knallpulverpistoler i skolan.

Bara några dagar före mordet i Bagarmossen avvek han från familjehemmet där han placerats enligt ett LVU-beslut. Nu misstänks 17-åringen för mord och grovt vapenbrott.

16-åring skjuten till döds i Bagarmossen

Enligt kammaråklagare Lukas Tigerstrand som leder förundersökningen efter dödsskjutningen i Bagarmossen den 9 juli var det han som höll i vapnet när den 16-årige pojken sköts ihjäl.

”Kontrollerar kontakter”

16-åringen som saknar dokumenterade kopplingar till gängbrottslighet var enligt uppgifter till SVT inte den egentliga måltavlan för skjutningen.

Den 15-åring från Örnsköldsvik som också sitter häktad i ärendet misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till grovt vapenbrott. I hans fall fattades beslut om ett omhändertagande två veckor innan han häktades misstänkt för delaktighet i dödsskjutningen.

Båda de häktade pojkarna nekar till brott. Enligt Lukas Tigerstrand söker polis och åklagare samband, bland annat mellan de två misstänkta.

– Vi kartlägger de inblandade personerna, kontrollerar deras rörelser och kontakter, analyserar beslag och så vidare, säger han.

Vad är LVU?

LVU står för lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, och gäller personer under 18 år.

Beslut om att omhänderta barn enligt LVU kan fattas både akut och för en längre tid.

Lagen tillämpas om ett barn enligt bedömning från de sociala myndigheterna riskerar att fara riktigt illa, och beslut kan tas även om barnets vårdnadshavare är emot det. Beslutet fattas av förvaltningsrätten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds i Bagarmossen

Mer i ämnet