Bron invigdes i december och nu har den börjat rosta efter angrepp av bakterier, beskedet från Trafikverket idag kom som en smärre chock.
Bakterierna misstänks vara av arten Gallionella, det finns få liknande exmpel i världen och experterna är förvånade.
– Fenomenet verkar vara mycket ovanligt och finns inte beskrivet i litteraturen i någon större omfattning och de experter vi kontaktat är lika överraskade som vi, säger Magnus Lundberg, projektchef E4 Sundsvall.
Nu ska en DNA-analys göras för att med säkerhet fastställa vilken bakterie det rör sig om.
– Vi håller på att analysera de här bakteriestammarna, det finns en misstanke att de kommer från orenat avloppsvatten som släppts ut under lång tid i Sundsvallsfjärden, säger Magnus Lundberg.
Inte aktuellt med ombyggnation
Enligt Trafikverket tror man inte att det orsakar några större problem förrän på sikt. Men man ska nu ta fram åtgärder för att lösa problemet. Möjliga åtgärder kan vara att måla eller klä in stålet, men Trafikverket tror inte att det blir aktuellt med någon ombyggnation.
– Det här är en process som pågår under lång tid men gör man inget så kommer det att bli allvarligt om 20 eller 40 år så därför måste vi vidta åtgärder ganska snart, konstaterar Magnus Lundberg.
Däremot tror inte Magnus Lundberg att trafiken på bron kommer att påverkas av det här.
– Nej, det här kommer inte att påverka trafikanterna och de som är uppe på bron, det här sker under vattnet, säger han.
Fakta om bakterien Gallionella:
Galionella tillhör släktet järnbakterier som under ogynnsamma tillväxtförhållanden producerar en unik tvinnad stjälk som kan bli mer än 100 gånger längre än bakterien själv. Släktet omfattar endast en känd art, Gallione´lla ferrugi´nea, vilken beskrivs första gången 1836; den nämns ofta i samband med järnrika grundvatten, där den är vanlig. Stjälkarna fångar effektivt upp järn ur grundvatten. Värmepumpar, filter och andra vatteanläggningar kan på kort tid bli fullständigt igensatta av en smetig sörja av järnoxider och stjälkar.
Källa: http://www.ne.se