Ann-Christin Isaksson, skolchef i Timrå kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har aldrig stött på ett liknande fall” – Ann-Christin Isaksson, skolchef i Timrå kommun om läraren som trots flera varningsklockor bara kunde byta kommun och fortsätta jobba. Foto: svt

Barnen larmade om kränkningar – nu kan lärare bli av med legitimationen

Publicerad

Läraren ska ha använt n-ordet upprepade gånger, sagt att mörka elever är värda mindre än vita och sagt att det är ”svårt att urskilja de som är svarta”.

Hon ska också ha skrikit åt barnen under lektionstid, kallat dem oförskämda och bortskämda snorungar och varit hårdhänt.

Nu vill Skolinspektionen att kvinnans lärarlegitimation dras in.

Läraren, en kvinna i 60-årsåldern, är bosatt i Västernorrland och har arbetat på flera skolor i Timrå, Härnösand och Kramfors.

Vårdnadshavare anmälde

Senast arbetade hon på en skola i Västerbotten – och det var där som anmälan till Skolinspektionen till slut gjordes av en elevs vårdnadshavare under förra hösten.

Sedan dess har en utredning pågått mot kvinnan och i Skolinspektionens anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd står det att: ”lärarens bemötande av elever strider mot skolans värdegrund samt har medfört att elever börjat uttrycka rädsla och obehag inför att delta på lärarens lektioner”.

Skolinspektionen skriver vidare att läraren ”visat sig grovt oskicklig i sin yrkesutövning och visat sig särskilt olämplig att bedriva undervisning” och vill att kvinnan blir av med sin lärarlegitimation.

Läraren: Barnen var oförskämda

Läraren själv säger att barnen har betett sig oförskämt och respektlöst och att hon därför fått ”skärpa tonläget mer än förväntat”. Men hon förnekar att hon ska ha använt n-ordet och att svordomar och andra opassande ord inte ingår i hennes språkbruk.

Däremot medger hon att hon ”gjort rejält fel” under sin anställning i Timrå, men att hon skulle ha behövt stöd och acceptans från skolledningen, i stället upplevde hon att hon ”blev spejad på” och tyckte att det var pressande.

SVT Västernorrland har sökt läraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.