Bengt Lindström död

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömde konstnären Bengt Lindström har avlidit, 82 år gammal. Han somnade in på måndagskvällen i sin bostad i Sundsvall.

Bengt Lindström föddes i Storsjö kapell i Härjedalen 1925. Han flyttade tidigt till Härnösand, och utbildade sig till konstnär i bland annat Köpenhamn och Chicago.

Från 1945 och framåt vistades under långa perioder i Paris, där han hade en stor ateljé. De senaste decennierna har han tillbringat halva året i Paris och resten av sin tid i sitt hus i Njurunda. För några år sedan, när han blev svårt sjuk, flyttade han hem till Sverige och Njurunda för gott.

Bengt Lindström

Bengt Lindström betraktades som en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer. Han blev världskänd för sina kraftfulla, färgstarka målningar.

– Han hade ett tema som han höll sig till under i stort sett hela sin karriär. De bokstavligen mycket färgstarka motiven, målade med kraftfulla penseldrag, säger Sundsvalls Tidnings kulturskribent Curt Bladh till SVT Mittnytt.

– Hans måleri var mycket nordiskt, trots att han tillbringade de allra flesta åren som aktiv konstnär i Paris. Han kände en mycket stark samhörighet med den samiska kulturen, och det går igen i hans konstnärsskap, säger Curt Bladh.

Som exempel kan nämnas oljemålningen av de sju asagudarna som länge hängde i Midlanda konsthall i Timrå men som senare donerades till Länsmuseet i Härnösand.

Andra berömda verk är Y-skulpturen vid infarten till Midlanda flygplats, och ”Tors hammare” med bland annat en Volvobil som först stod i Sundsvalls hamn och sedan flyttades till Östersund.

Bengt Lindström prisbelönades ofta för sitt konstnärsskap, och utsågs bland annat till årets västernorrlänning 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet