När en aktör vill söka efter fyndigheter i marken krävs ett så kallat undersökningstillstånd.
Det tillståndet handläggs av Bergsstaten och beviljas av Åsa Persson – som sedan 2010 är bergmästare på Bergsstaten.
Råvaran litium finns i Lidenområdet och det finns en aktör med undersökningstillstånd för området.
Så det är väl inte en fråga om utan när en gruva tas i produktion i länet – eller?
– Man ska komma ihåg att det prospekteras mycket men väldigt få av de här undersökningstillstånden går vidare till en faktiskt gruva. Det är ungefär 200 ansökningar varje år men vi har bara tolv gruvor i Sverige. Det säger nånting om hur många som letar innan det faktiskt blir något, säger Åsa Persson.
Fler gruvor på sikt
Enligt bergmästaren kan det mycket väl bli fler gruvor i Sverige på sikt – det säger också Erika Ingvald, enhetschef på Sveriges geologiska undersökning (SGU) här. Men någon explosionsartad ökning lär vi inte se.
– Det räcker inte med tio år, utan det är mycket längre tid, säger Åsa Persson om ledtiden från undersökningtillstånd till faktiskt gruva.
Många är emot gruvdrift och pekar på att miljön tar skada. Samtidigt som det skapas arbetstillfällen. Vad är din bild av känslorna kring gruvor i Sverige?
– Det beror på var man är i Sverige. Är man uppe i Malmfälten i Norrbotten eller i Västerbotten där man redan har gruvor och lever av dem. Malmberget och Kiruna skulle inte finnas utan gruvan. Där har man en större förståelse för gruvor, än vad man har i exempelvis Skåne där det finns ett väldigt hårt motstånd, säger Åsa Persson, som tillägger:
– Vi kan ta Pajala som exempel, där demonstrerade man för en gruva och inte emot.
Vill förenkla för gruvföretagen
Jakten på mineralerna väntas bli intensiv de kommande åren men det finns annat som talar för att fler gruvor kommer tas i drift i Sverige.
– Den pågår just nu en offentlig utredning där man ska titta på tillståndsprocesserna och hur man kan förbättra dem. Det handlar om att göra det mer effektivt helt enkelt, säger Åsa Persson om utredningen som ligger på regeringens bord.