Inger Bergström har skrivit till JO.

Bergström: ”Ta itu med den kultur som råder”

Uppdaterad
Publicerad

I en kommentar till JO slår nu den före detta regiondirektören Inger Bergström tillbaka mot kritik riktad mot sig. Hon skriver bland annat att såväl ett antal andra tjänstemän som politiker känt till de aktuella avtalen, varför likväl någon av dem skulle ha kunnat diarieföra avtalen.

I sin kommentar till Riksdagens ombudsmän, JO, skriver Inger Bergström att det var felaktigt att ledningen inom landstinget inte ska ha känt till det så kallade Thelinavtalet. ”Till exempel har såväl den nya Hr-direktören som förhandlingschefen känt till ärendet och avtalet, likaså ekonomidirektören/tillika biträdande regiondirektören. Även ledande politiker har, som sagt ovan, blivit informerade om ärendet vid flera tillfällen”, står det att läsa i Bergströms kommentar.

”Det är tragiskt”

Därför menar hon att också de skulle ha kunnat diarieföra och lämna ut avtalet. ”Det är tragiskt och beklagansvärt att landstinget lägger hela skulden på en enskild medarbetare istället för att på allvar ta itu med den kultur som råder”, avslutar hon sin kommentar till JO med.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Ord mot ord

Landstinget i Västernorrland, numera Region Västernorrland, svarar i sitt yttrande att ”Här står ord mot ord” och att det gällande de aktuella avtalen ”går inte att på betryggande sätt bringa klarhet i”.

1,5 miljoner ersättning

Historien har sin upprinnelse i Thelinaffären där det avslöjades att landstingets förra HR-direktör Lena Thelin fått ett avtal om två och ett halvt år med full lön efter avslutad anställning. Regionledningen gav därefter Inger Bergström skulden när det hela avslöjats.

Att hon upprättat avtalet och sedan hemlighållit det var skäl för uppsägning menar landstinget. Till följd av affären avskedades Inger bergström och fick totalt 1,5 miljoner kronor i ersättning före skatt, något som motsvarar 10,7 månadslöner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet