Berra dog i misär

Uppdaterad
Publicerad

Nu polisanmäls en god man i Sundsvall efter att hennes klient avlidit utfattig i svår misär.

En varm sommardag i juli dog 68-årige Berra ensam i sitt hus söder om Sundsvall. När han hittades upptäcktes hur han fått leva sin sista tid.

Huset där han bodde var svårt vattenskadat. Från en brusten ledning sprutade vatten i husets väggar och trossbotten. Så hade det varit länge, dygnet runt, kubikmeter efter kubikmeter tills huset bokstavligen föll sönder. Badrum och toalett var helt obrukbara.

Taket i Berras badrum

I den miljön hade Berra levt. Hans anhöriga ställer sig nu frågan hur det kunde ske. Han var sjuk och levde ensam, men de tre sista åren hade han haft en god man – som skulle se till att han hade det bra.

Förändrades

De som kände Berra berättar att han i sin krafts dagar var en kvicktänkt, humoristisk och hjälpsam människa. Men när han gick i pension från sitt jobb i IT-branschen började han förändras.

– Han slutade leva. Slutade tvätta sig och raka sig. Han köpte sin öl och sina cigaretter sedan stängde han in sig i sitt hus, berättar hans ex-fru Margareta.

Hon tror att Berra drabbades av någon form av alkoholrelaterad demens.

Fick god man

Hon har, trots att de var skilda sedan länge, försökt hålla viss kontakt och även kontaktat sociala myndigheter för att se till att Berra fick hjälp att leva ett värdigt liv. När han inte längre kunde sköta sin ekonomi och betalningsanmärkningarna började trilla in fick han till slut en god man. En lättnad för anhöriga och vänner som länge försökt hjälpa till.

”Sörja för person”

En god man ska sköta ekonomin men också sörja för att personen har ett bra liv och boende. Berra hade god man de sista tre åren av sitt liv.

– Jag förstår inte hur den gode mannen kan ha varit där, som hon sa, en gång i veckan minst. Utan att larma om denna misär säger Margareta.

En varningsignal för att inte allt stod rätt till borde ha varit de höga vattenräkningarna. Den gode mannen, som betalade vattenräkningarna, uppger för SVT Mittnytt att hon kände till vattenskadan. Hon ska ha rapporterat den till Överförmyndarkontoret. Hon uppger också att hon ordnat tre lägenheter till Berra men att han tackat nej till dessa.

Pengar till eget konto

Efter Berras död fick de anhöriga insyn i hans ekonomi. Han hade haft en ganska bra pension och även haft en sparad slant. Ändå dog han i princip utfattig. Huset är värdelöst och måste rivas. 

– I genomsnitt har den gode mannen fört över tre tusen kronor i månaden från Berras konto till sitt eget, säger Margareta som gått igenom alla kontoutdrag.

Inga kvitton

När de anhöriga konfronterade den gode mannen och ställde frågor om pengarna, fick de svaret att den gode mannen tagit ut pengarna för att sedan ge tillbaka dem i slutet av månaden när Berra hade slut på pengar.

Varför transaktionerna gått via hennes eget konto och sedan tagits ut kontant kunde hon inte ge de anhöriga något bra svar på. Men de fick veta att det saknades kvitton på att Berra fått tillbaka pengarna.

När SVT Mittnytt pratar med gode mannen om transaktionerna bekräftar hon att hon fört över Berras pengar till sitt eget konto. Dessa ska ha gått till räkningar och ska även ha getts tillbaka till Berra kontant. Hon fick inget kvitto eftersom Berra vägrade skriva något sådant, säger hon.

Dubbla anmälningar

Margareta och hennes son har upprepade gånger kontaktat Överförmyndarkontoret, som är tillsynsmyndighet för gode män. Detta för att reda ut var pengarna tagit vägen. Det rör sig om drygt 180 000 kronor som Margareta och hennes son anser sakna redovisning.

Efter nästan fyra månader har de fortfarande inte fått något svar. Nu har de tröttnat. De polisanmäler den gode mannen.

Men Margareta och hennes son vill också veta hur Berra kunde få leva sin sista tid i misär. Utan att gode mannen slog larm. Överförmyndarkontoret har anmälts till JO.

– Vi vill ha rättvisa, avslutar Margareta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet